"Risale-i Nur okuyanların istidat ve kabiliyetleri gelişir." ne demektir, nasıl anlamalıyız?
Değerli Kardeşimiz;
İstidat ve kabiliyet, bir şeyin kabulüne ve kazanılmasına olan fıtrî meyil, kabiliyet ve yetenek demektir. Yine İstidat ve kabiliyet, Allah Teâlâ Hazretlerinin (C.C.) insanlara ve sâir mahluklara tevdi buyurduğu kuvvelerine denir ve insanın fıtrat ve mahiyetinde sayısız kabiliyet ve yetenekler yerleştirilmiştir.
İnsanın fıtratı bir tarla gibidir; Allah bu tarlaya sayısız hayra ve şerre kabil tohumlar ekmiştir. İnsana düşen görev ise; bu tohumları hayır noktasında sulayıp işletmek ve o yönde geliştirmektir. Fıtrat tarlasındaki bu hayır tohumları da; ancak İslam suyu ile gelişir ve büyür. Risale-i Nurlar bu zamanda iman ve İslam suyunu en kamil manada temsil etikleri için, kim Risale-i Nurları fıtratına tevcih ederse o fıtrattaki hayır tohumları yeşerir ve gelişir.
Nasıl marangozda çalışan bir çırak, o işle haşir neşir ola ola, o sahada inkişaf ediyor ise, aynı şekilde iman ve ibadet ile haşir neşir olan birisi de; hayır noktasında inkişaf ve inbisat eder.
Risale-i Nurlar iman hakikatlerinden bahsettiği için, Risale-i Nurlarla meşgul olan birisi, iman ve dolayısı ile de ibadette inkişaf eder. Yoksa "Risale-i Nurlarla meşgul olan birisi, her alanda inkişaf eder." demek yanlış olur. Mesela; "Mektubatı çok okuyan birisi, iyi bir inşaat mühendisi olur." demek gülünç olur.
Risale-i Nurlar insanı iman ve ibadet alanında geliştirir ve o yöndeki kabiliyetleri mükemmelleştirir. Yani Risale-i Nurları çokça okuyup yaşayan birisi, iyi bir Müslüman, iyi bir insan, iyi bir aile reisi, iyi bir komşu, iyi bir vatandaş, iyi bir ümmet, iyi bir kul olabilir, anlamında kabiliyetleri geliştirir.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar