Risale-i Nur, psikolojik hastalıklara (şizofreni, distimi, paranoya, panik atak, anksiyete, sosyal fobi, konserviyon bozuklukluğu, somatizayson bozukluğu, tik, tokofobi, uykusuzluk, uyum sorunu, alkolizm,..) nasıl bakıyor?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Risale-i Nurların bilimsel ve fenni bir eda ile bu gibi hastalıkları teşhis ve tedavi ettiği söylenemez. Lakin bu gibi hastalıkların temelinde insandaki manevi duygularının ve manevi cihazların besinsiz ve gıdasız kalması vardır. Nasıl göz vitaminsiz, mide gıdasız, böbrek sıvısız kaldığı zaman maddi hastalıklar tezahür ediyor ise, aynı şekilde insanın manevi azaları hükmünde olan kalp, ruh, akıl, vicdan gibi azalar da zikirsiz ve ibadetsiz kaldığı zaman, manevi ve ruhi hastalıklara sebebiyet veriyor. Bu manaya binaen şu hükme varabiliriz; bütün ruhi hastalık ve sıkıntıların temelinde ekseri olarak maneviyatsızlık ve ibadetsizlik vardır.

Mesela, bugüne kadar bir peygamber ya da evliyanın ruhi hasatlıktan dolayı intihar ettiği vaki değildir. Ama aklı deha derecesinde olup da maneviyattan bihaber olan çok bilim ve düşünce insanında bu gibi vakalar bulunmaktadır. Demek ruhi hastalıkların en temel nedeni manevi duyguların gıdasız ve vitaminsiz kalmasıdır. Manevi duyguların gıda ve vitamini ise iman ve ibadettir.

Risale-i Nurlar, iman ve ibadeti tahkiki bir surette ders verip ikaz ettiği için, elbette ruhi hastalıkların tedavisinden vareste değildir. Risale-i Nurlar belki Psikoloji gibi kapsamlı ve bilimsel bir metot ile bütün hastalıkları incelemiyor olabilir, ama temel noktada Risale-i Nurların alanı ruhi hastalıkların ilacı ve çözümüdür, denilebilir. Hatta bazı ruhi sorunların tedavisi özel bir risale ile kapsamlı olarak inceleniyor. Vesvese hastalığının Yirmi Birinci Söz'ün İkinci Makam'ında işlenmesi buna örnek olarak verilebilir.

Alkol ve uyuşturucunun temel nedeni maneviyatsızlık ve irade zafiyeti olduğuna binaen, bu gibi illetlerin tedavisinde Risale-i Nurların kuvvetli ve ikna edici iman dersleri pekala kullanılabilir. Nitekim bir çok ruh ve sinir hastanelerinde dinin manevi gücünden faydalanma cihetine gidilebiliyor. Hapishane ve hastanelerde imam ya da papazların istihdam edilmesi meselemize ciddi bir vesikadır.

Kaldı ki Risale-i Nurlar bu zamanın eşsiz ve benzersiz bir manevi ilaç ve reçetesidir, ruh hastalıkların tedavisinde ciddi bir yardımcı ve destekçi olarak kullanılabilir.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 20.134
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

halili
Hocam, psikolojik sorunlar, depresyon gibi hastalıklar için telkin cd leri var; örneğin siz normal bir müzik dinlerken o miziğin içine duyamadığnız bilincinizle farkedemediğiniz mesajlar yükleyip hastalığı tedavi edebiliyorlar. Bir arkadaşım bundan fayda gördüğünü söyledi.. bana pek mantıklı gelmedi ama eminde değilim ..." Risaleinurun şuuruyla bakarsak" bu telkin cd lerinin faydası konusunda ne diyebiliriz?
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (Muaz)
Biz müspet psikoloji ve terapi ilimlerini bir fizik ve kimya ilmi gibi faydalı olarak görüyoruz.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yükleniyor...