Risale-i Nur'da mealen; "Müslümanların sosyal hayata çok bağlanmamaları" tavsiye ediliyor. İyi bir üniversite, meslek, sürekli ilerleme gibi müspet isteklerimiz uygun değil mi?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

İyi bir üniversiteye gitme, iyi bir meslek sahibi olma ve mesleğimde de sürekli ilerleme gibi istekler haram ya da gayrimeşru istekler değil ki istenmesi acayip karşılansın ya da bu tarz istekler İslam açısından kerih görülsün.

Müslüman dünyayı kesben (çalışma çabalama) değil kalben terk etmekle yükümlüdür. Yani "elimiz işte gönlümüz Allah’ta" olduktan sonra, dünyanın en iyi üniversitesini okumamız, dünyanın en saygın bir bilim adamı olmamız gibi durumlar yerilecek değil, iftihar edilecek bir durumlardır.

Bu gibi hedef ve istekler, bizi Allah’tan alıkoymuyor ve haram vaziyetlere sokmuyor ise, talebinde ve uygulamasında bir mahzur bulunmuyor.

Üstadımız bu inceliğe şöyle işaret ediyor:

"S - İfrat ediyorsun, hayali hakikat gösteriyorsun. Bizi de teçhil ile tahkir ediyorsun. Zaman âhir zamandır, gittikçe daha fenalaşacak."

"C - Neden dünya herkese terakki dünyası olsun da yalnız bizim için tedennî dünyası olsun? Öyle mi? İşte, ben de sizinle konuşmayacağım. Şu tarafa dönüyorum; müstakbeldeki insanlarla konuşacağım..."(1)

Hatta Müslümanların her konuda mümtaz ve güçlü olması, İslam’ın elini güçlendirir, mesajlarının etkisini artırır. Miskin, cahil, fakir ve güçsüz bir Müslümanın sözü hem zayıf ve hem de etkisiz olur.

(1) bk. Münazarat, Sualler ve Cevaplar.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 1.845
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yükleniyor...