Risale-i Nur'da mülk ve melekut cihetlerinden çokça bahsedilmektedir. Acaba bunun sebebi nedir?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Mülk ve Melekut kavramlarının ifade ettiiği mana, bütün kâinatı istilâ etmiştir. Birbirinden farklı iki gözlük gibidir. Biri cesedi gösterirken, diğeri ruhu; biri maddeyi görürken diğeri mânâyı; biri lafzı okurken, diğeri anlamı.

Mülk, eşyanın zâhirini, yani, suretini oluşturur. Melekut ise, eşyanın hakikatini ve gerçek mâhiyetini ifâde etmektedir.

İnsan zâhirperest olduğundan, daha ziyâde eşyanın mülk vechesiyle muhâtap olmaktadır. Ancak şu var ki, eşyanın mülk cephesi, hakikati ifâde etmekten çok uzaktır.

İlâhi kitaplar ve peygamberlerin mesajları ile ancak görünebilen melekut vechesi ise, yaratılışın asıl sırlarını içermektedir.

Melekut vechesine intikâl edenler için, hayat daha farklı bir anlam ve mâhiyet kazanır. Ölüm, onlara acı vermediği gibi, varlık da onları şımartmaz. Kahr ile lütfu aynı kefede görürler. İkisi de onlar için hoştur.

Mülk, melekut üzerine serilmiş tenteneli bir perdedir.
İman gözlüğüyle bakanlar, melekutiyete intikâl ederler. Küfrün karanlığında ise gizli kalır. Gizli kalan yalnız melekutiyet değil, yaratılışın bütün sırlarıdır.

O yüzden, Risâle'lerde, çok ziyâde işlenen iki hâkim renk olmuşlardır, mülk ve melekutiyet.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 6.499
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

esahh

Allah razı olsun, gayet hoş bir cevap olmuş. Güzel manalar anladım inşaallah.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...