"Risale-i Nur'u günde on bir sayfa okuyan; bulunduğu yerde tasarruf sahibi olur." şeklinde Üstad'ın bir sözü var mı; varsa ne demek istiyor?
Değerli Kardeşimiz;
Risale-i Nur'da böyle bir cümle geçmiyor. Lakin Risale-i Nur'da bu manaya yakın manalar ifade edecek, bazı ibareler şu şekilde geçiyor:
"Risale-i Nur'un şahs-ı mânevîsi ve o şahs-ı mânevîyi temsil eden has şakirtlerinin şahs-ı mânevîsi "Ferid" makamına mazhar oldukları için, değil hususî bir memleketin kutbu, belki ekseriyet-i mutlakayla Hicaz'da bulunan kutb-u âzamın tasarrufundan hariç olduğunu ve onun hükmü altına girmeye mecbur değil. Her zamanda bulunan iki imam gibi, onu tanımaya mecbur olmuyor. Ben, eskide, Risale-i Nur'un şahs-ı mânevîsini, o imamlardan birisini zannediyordum. Şimdi anlıyorum ki, Gavs-ı Âzam'da, kutbiyet ve gavsiyetle beraber, "Ferdiyet" dahi bulunduğundan, âhir zamanda, şakirtlerinin bağlandığı Risale-i Nur, o Ferdiyet makamının mazharıdır. Bu gizlenmeye lâyık olan bu sırr-ı azime binaen Mekke-i Mükerreme'de dahi -farz-ı muhal olarak- Risale-i Nur'un aleyhinde bir itiraz kutb-u âzamdan dahi gelse, Risale-i Nur şakirtleri sarsılmayıp, o mübarek kutb-u âzamın itirazını iltifat ve selâm suretinde telâkki edip, teveccühünü de kazanmak için, medâr-ı itiraz noktaları o büyük üstadlarına karşı izah etmek, ellerini öpmektir." (1)
"Kardeşim Feyzi, mâdem sen Isparta vilâyetindeki kahramanlara benzemek istiyorsan, tam onlar gibi olmalısın..."
"Lillâhilhamd, bu zamanda Sünnet-i Seniyye dairesinde kemâl-i imanı kazanan Risale-i Nur şakirtleri, evliyaların, mürşidlerin nazar-ı dikkatini celbedecek vaziyeti aldığından, her zamanda bulunan hakikî mürşidler, herhalde bu zamanda Risaletü'n-Nur şakirtlerine müşteri olurlar. Birisini elde etseler, yirmi mürid kadar kıymet verirler. Hem zevkli ve cazibedar velâyet tereşşuhatı karşısında Risaletü'n-Nur'un hizmetindeki meşakkat, mücahede, külfet bulunduğundan, Feyzi'ye hitaben beyan edilen bu hakikat kaleme alındı." (2)
Risale-i Nurlar; maddeci felsefenin hükmettiği bu asırda, tahkiki iman dersini verip, insanların imanla kabre girmesine vesile olduğu için, çok büyük bir öneme haizdir. Risale-i Nurları çokça okumamızın asıl sebebi; tahkiki imanı kazanmak içindir.
Dipnotlar:
(1) bk. Kastamonu Lâhikası, (120. Mektup)
(2) bk. Kastamonu Lâhikası, (51. Mektup)
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü