"Risale-i Nur'un hocası Risale-i Nur'dur." ifadesini nasıl anlamalıyız, lügatlı risaleleri okumayacak mıyız?
Değerli Kardeşimiz;
"Risale-i Nur, imanî meseleleri lüzumu derecesinde izah etmiş. Risale-i Nur'un hocası, Risale-i Nur'dur. Risale-i Nur, başkalarından ders almaya ihtiyaç bırakmıyor."(1)
“Risale-i Nur'un hocası Risale-i Nur'dur." tabirini iyi anlamak gerekir. Bu cümlede kast edilen mana, iman hakikatlerini Risale-i Nur kafi derecede izah ve ispat etmiştir, bu hususta başka eserlere ve fikirlere ihtiyaç bırakmamıştır, denmek isteniyor. Yoksa Risale-i Nurların anlaşılması için geliştirilen bir takım vasıta ve usullerin reddedilmesi söz konusu değildir.
Lügatlı ve ölçüler dahilinde yapılan izahlı dersler, Risale-i Nurların anlaşılmasına hizmet ettiği için yanlış değil, güzel bir usuldür. Yoksa Risale-i Nurların içinde çok manalar ve ilmi terimler vardır. Bunları insan tek başına kavrayamaz, ancak teraküm ve tecrübesi olan bir ağabeyden ya da bu hususta hazırlanmış lügatlardan talim edebilir. Bu tavır bir nevi ilim ile meşgul olmaktır, feyze engel değil, bilakis feyzi artırır.
Lügatlı Risale-i Nurlar ise bir tercih meselesidir. Kimisinin dikkatini dağıtırken, kimisinin de anlamasına güzel bir vasıta oluyor. Bu yüzden herkesi bir kalıp içine sokmak doğru olmaz. Bu olsa olsa insanların bir tercih meselesidir, saygılı olmak gerekir.
(1) bk. Sözler, Konferans.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar