Risale-i Nur'un Şahsı Manevisi Ne Demektir?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Sahs-ı manevînin karşılığı olarak "tüzel kişilik" kavramını kullanabiliriz. Maddi alemdeki karşılığı olarak da, "şirket" kavramını kullanmak yanlış olmaz.

Milli Eğitim Bakanlığı bir şahsı manevidir. Bu şahsı maneviyi temsil eden bir bakan vardır. İslam bir şahsı manevidir. Bu şahsı maneviyi temsil eden ise Peygamber Efendimiz (asv)'dir.

Aynen öyle de Nurculuk da bir şahsı manevidir. Bediüzzaman ise bu şahsı manevinin bir temsilcisidir. Bu nedenle bir başarı ortaya çıkacaksa, bunu bir şahsa değil de bir şahsı manevinin ürünü olarak ortaya koymak lazımdır. Zira herkesin bir şekilde bir katkısı olmuştur.

Okul bir şah-ı manevîdir. Bir öğrencinin başarısı bütün okula aittir. Yukarıdaki iki kavram bir cihette aynı anlama gelmektedır. Ancak şu fark söz konusudur; bir okul şahsı manevidir. Oma okulu temsil eden sporcular da şahsı manevidir. Yani temsil eden birimlerin şahsı manevisi denebilir.

Aynen öyle de cemaati oluşturan bir birim de talebelerdir. Onların şahs-ı manevîsine dikkat çekilmiş olabilir.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

ozcannur

Ben de bir katkıda bulunmak istedim. Aziz Üstadımız Şahs-ı Mâneviyi külli bir ifadeyle şöyle tarif ediyor: : "...Şahs-ı mânevî, çok ruhların imtizacından ve tesanüdünden ve efkârın telâhukundan ve birbirine yardımından ve kalplerin birbirine in'ikâsından ve ihlâs ve samimiyetlerinden, mezkûr bir hey'etten çıkabilir. O hey'etin bir ruh mânevisi hükmüne geçer." (Em.L.II-89) Ömer Özcan

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yükleniyor...