Risale okumak için elimize kitap aldığımızda, sanki uykuya davetiye göndermişiz gibi uyku da birlikte geliyor; bundan nasıl kurtulabiliriz?

Risale okumak için elimize kitap aldığımızda, sanki uykuya davetiye göndermişiz gibi uyku da birlikte geliyor; bundan nasıl kurtulabiliriz?
Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Mühim ve büyük bir umur-u hayriyenin çok muzır mânileri olur. Şeytanlar o hizmetin hâdimleriyle çok uğraşır. Bu mânilere ve bu şeytanlara karşı ihlâs kuvvetine dayanmak gerektir."(1)

Kitap okumanın da önünde bir çok engeller çıkaran şeytanın en son ve mubah olan telkini ise uykudur. Ekseriyetin şikayetçi olduğu bu durumdan kurtulmak için aşağıdaki uygulamalara dikkat etmenin faydalı olacağını umuyoruz.

1. Önceden uykumuzu almış olmalıyız. Bu ise, erken yatıp erken kalkmakla olur. En faydalı uyku, gece uykusudur. Zaten Allah, geceleri, dinlenelim diye yaratmış.

2. İlk gelen uyku dalgası, gerçek bir uyku değildir. Tedbir alınmazsa, gerçek bir uyku gibi bizi sarabilir. Bu ilk dalgayı soğuk bir su ile alacağımız abdestle bertaraf edebiliriz.

3. Bir yere yaslanarak değil, daha ziyade sandalyede oturarak okumak.

4. Oturduğumuz odanın fazla sıcak olmamasına dikkat etmek.

5. Bütün bu tedbirler fayda etmiyorsa, bu biyolojik bir rahatsızlığın ifadesi demektir. Bunun için de doktora görünmekte fayda vardır.

(1) bk. Lem'alar, Yirmi Birinci Lem'a.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 7.017
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

snorkinow

• Yatarken yada rahatlama modunda (uykuyu çağırabileceğiniz mod) asla kitap okumayın. Bu beyninize dinlenme zamanı etkisi yapar ve elinize kitap aldığınızda uykunuz rahat olmasanızda tetiklenebilir.

Böyle bir alışkanlığı istemeden de olsa edindiyseniz; "Alışkanlıkları terk etmenin en kolay yolu yerine başka bir alışkanlık koymaktır."

Kitap okurken yiyecek ve içeçek tüketmek iyi bir çözümdür. Özellikle kahve uyku açıcıdır. Sürekli kahve içmeniz gerekmez. Bardak bittikten sonra içerisine buharı üstünde bir miktar sıcak su ilave edin, kokusu ve dumanı gözünüze değsin uykunuz bir müddet daha kaçar. :) Burada maksat yemek yeme sinyaliyle uykuyu bastırmak. Sakın çok yemeyin. Uykudan önce yediğiniz yemek sabah yorgun kalkmanıza hatta geç kalkmanıza sebep olur. Doymak değil tatmak ölçü olsun.

• Bazen elime dağınık kitaplıktan düzeltmek için kitap alırım ve ayakta içine göz atarım. Kitaptan sadece bir paragraf okumak isterken 3-4 sayfa okurumda sonra farkına varırdım. Hatta bazen o kadar ileri giderki evin içerisinde salonda turlarken 10-15 sayfa okuyuvermiş olurum. Bu durum bana ayakta iken okuduğumda daha net algılayabildiğimi düşündürdü ve yanlış hatırlamıyorsam Aristo talebelerine yürürken, gezerken eğitim verirmiş ki bu bilgiyi öğrenince ikna oldum.

• Yatsı vakti (adı üstünde) sonrası mümkünse en kısa zamanda uyumaya çalışın. Gece erken kalkmanıza fayda sağlayacak ve daha faydalı aynı zamanda daha kısa uyku vakti geçirmiş olursunuz.
(biyolojik olarak melotonin hormonunun salgılanması yaklaşık gece saat 10 ile 2 arasında olmaktadır. Bu hormon vücdun dinlenme ve tedavisi için çalışmakta kaçırmayın.)

• Uyku sürenizi kısaltmaya çalışmanız yararınızadır. İnsanın ihtiyacı olan süreyi Allah kainata bırakmış okuyabiliriz. Mesela en kısa gece olan 21 haziranda yatsı ile imsak arası ve yatsı ile güneş arası mecburi azami uyku süresi olarak kabul edersek yatsı 22:50 imsak: 03:00 güneş ise 05:25 görünüyor. 4 saat ile 5 buçuk saat uyku sürelerine kendimizi alıştırsak iyi olur :)

(Allah CC. demek bu kadar uyumamıza müsade ediyor denebilir. Günün saat sayısı değişmediğinden denilebilir ki tüm sene bu süre kullanılabilir.)
(Sakın birden uyku sürenizi düşürmeyin. Yıllardır yaptığınız bu sistemi 1-2 ayda düzeltebileceğinizi düşünmeyin bu süreci yılmadan yapın biiznillah üstesinden gelirsiniz.)

• Az yemek (midenin 1/3'ü kadar (mide 1,2 litre kadardır bu ise 400 ml demek) yemenin faydarlı saymakla bitmez. Yemek yersenizde aniden rehavet çöker. (yukarıda bahsi geçen yemek ölçeği belki bir iki kurabiyeyi 5 - 10 lokmada yavaşça tüketmektir) )

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yükleniyor...