Risale sohbetlerinde, Peygamber Efendimiz herkesten üstün olduğu hâlde Üstat'tan daha çok, Peygamberimiz'den daha az bahsediliyor; sanki Üstad'a daha çok değer veriliyor, gibi görülüyor... Konu hakkında bilgi verir misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
Risale-i Nur baştan sona kadar imana dair bahislerle meşguldür. Tarihte belki Risale-i Nur kadar Peygamberimiz (asv)'in manevi azametini ve büyüklüğünü izah ve ispat eden başka bir eser yoktur. Sözler'den On Dokuzuncu Söz ve Otuz Birinci Söz, Mektubat'tan On Dokuzuncu Mektup, Lem'alar'dan On Birinci Lem'a ve bunun dışında pek çok yerlerde hep Peygamberimiz'in nübüvveti ve mucizelerinden bahseder. Yani insafla Risale-i Nur'u tahkik ve tetkik edenler Peygamberimiz (asv)'den ne kadar çok bahsedildiğini görür.
Genelde sohbeti ve dersi okuyanlar "Üstat şöyle dedi, Üstat böyle izah etti" deyince, yani hep Üstad'ın izahatlarını nakledince ister istemez "üstat" lafzı çok gibi duruyor. Avam insanlarda lafzın mana ve muhtevasına değil de lafız ve kalıbına takılıyor. Halbuki Üstat şöyle dedi, denildiği zaman Üstat lafzına değil söylenen manaya bakmak lazım.
Mesela Miraç Risalesini okuyan bir kardeş, "Üstat şöyle izah etti, Üstat burada ne güzel tespit yapmış, Üstat böyle demiş,.." demeyip de ne desin?.. Burada kardeşin şöyle böyle dediği şeyler hep Peygamberimiz (asv)'den bahsediyor, zira konu zaten Peygamber Efendimiz (asv). Yoksa en cahil adam bile, Üstat ile Peygamberimizin kıyaslanamayacağını çok açık olarak bilir.
Üstadı Peygamberimiz (asv)'den üstün ve değerli görmek, en hafif tabiri ile dalalet ve sapıklıktır. Tahkiki iman sahibi Nur talebelerini bu gibi zanlardan tenzih ederiz.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar