Risalelerde, Ayetlerin Başında Neden Bismillah Yok?
Değerli Kardeşimiz;
Besmele, sureleri temyiz ve tefrik etmek için araya konulan bir işarettir. Kur'an-ı Kerim'de de sadece,
“O, Süleyman'dandır. O; bismillahirrahmanirrahimdir.» (Neml, 27/30)
ayetinde geçer. Hanefi alimlerinin görüşü bu şekildir.
Yani Hanefi ulemasına göre, sure başlarında okunan besmele, surenin bir parçası değil, sureyi diğer sureden ayırmak için gönderilen bir işarettir.
Şafi alimlerine göre besmele, her sure ile beraber inen ayrı ve müstakil bir ayettir. Ama ayrı ve müstakil bir ayet olması, her ayetin başında okunmasını gerektirmez. Şafi alimlerince dahi cümle içinde geçen ayetin başında besmele okunacak diye bir kaide yoktur. Besmele, sure başlarında ve sure ayrımlarında okunur. Yoksa her ayet için bir besmele gerekmez.
Kaldı ki, bir tefsir ve eserde ayetler istidlal / delil olsun diye alındığı için, hatimdeki gibi besmele okumak gerekmez.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Kuranı Kerimde de sadece O, Süleyman'dandır. O;bismillahirrahmanirrahimdir.» (Neml: 30) ayetinde geçer. _________ Ve besmelenin azamet-i kadrine en kat'î bir hüccet şudur ki, İmam-ı Şâfiî (r.a.) gibi çok büyük müçtehidler demişler: "Besmele tek bir âyet olduğu halde, Kur'ân'da yüz on dört defa nâzil olmuştur." 14. lem'a ________ Bu iki kısım birbirine nasıl uyar? 14. Lem'a'da ayet olduğundan bahs edilmiş.. Evet, herhangi bir âyet iktibâsında, sûre başındaki besmeleyi demek gerekmez, fakat 114 kez nâzil olan bir âyet olduğunda şüphe olmamalı.. "Sadece Neml sûresinde geçer" ifâdesinden yanlış mânalar çıkarak, toplam âyet sayısını dahi bozar..