Risalelerde bazen "kendi kendine" ifadesi kullanılıyor. Küfrü işmam eden bazı sözlere örnek verilen bu ifadenin kullanılmasını nasıl anlayabiliriz?
Değerli Kardeşimiz;
"Tesadüfen", "kendi kendine olmuş", gibi ifadeler genelde örfi olarak dilimize ve ağzımıza yerleşmiş ifadeler olduğu için, bu ifadeleri felsefi bir kasıt olmaksızın söylemekte bir mahzur bulunmuyor.
Mesela “Bugün yağmur yağdı.” cümlesindeki “yağdı” ifadesi, kendi kendine yağdı anlamını da içeriyor, ama biz bu anlamı değil "yağdırıldı" anlamını kastediyoruz. Dolayısı ile burada esas olan niyet ve kasıttır.
Kasıtlı bir şekilde bu kelimeleri kullanmak insanı şirke ve küfre sokar, ama örfi anlamda kullanmakta bir mahzur bir sakınca bulunmuyor. Çünkü insanın her lafını şekil olarak tevhide uyarlaması takat açısından mümkün değildir. Şayet kasıtsız söylemek küfür ve şirk olmuş olsa idi, yeryüzünde mümin kimse kalmazdı...
Hatta bu hadislerde bile böyledir. Peygamber Efendimiz (asm)'in ifadelerinde de "yaptı", "etti", "yağdı", "yandı" gibi ifadeler kullanılıyor...
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü