Risalelerde Kul Hakkı Nasıl İşlenmiştir?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Ahlaki değerlerin hayata tatbik edilmesi, günahlardan kaçınmak, farzları ifa etmek, insanların haklarına saygılı olmak gibi değerleri besleyen ve bunları amele döken ana faktör, imanın kuvvetidir. İman zayıfsa, yukarıda sayılan değerlerin hayata geçirilmesinde ciddi eksiklikler olur. Bu yüzden imanı taklitten tahkike çevirmek ve imana kuvvet vermek, insanın en temel görevidir.

Bu zamanda imanı taklitten tahkike çeviren ve imana kuvvet veren mühim eser Risale-i Nur'dur. Böyle olunca, ahlaki değerlerin beslenmesi ve kul haklarına riayet etme hususunda Risale-i Nur'a bir müşevvik, bir teyit edici eser nazarı ile bakabiliriz.

Bir insan, kul hakkında bütün meseleleri bilse, ama tatbik etmeye içinde bir imanı güç bulamıyorsa, bunun bir önemi yoktur. Bu yüzden öncelik sırası imanı taklitten tahkikiye çevirmektir. Daha sonra da bunu hayata geçirmek için tafsilatını öğrenmek gelir. Risale-i Nur, bütün kuvvet ve mesaisini iman üzerine teksif etmesinden, fıkhı ve ahlaki konuların öğrenimini diğer İslam kaynaklarına havale etmiştir.

Bu bakış açısı ile anne, baba, eşler, evlat, akraba ve komşular ile ilgili ilişkileri olumlu etkileyen bir risale olarak Otuz İkinci Söz'ün Üçüncü Mevkıfında "Mühim Bir Sual" başlığı altında yer alan kısmı okumanızı tavsiye ederiz.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

Ziyaretçi (doğrulanmadı)
Allah (cc) razi olsun...
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
çekirdek
Adalet-i mahza ile adalet-i izafiyenin izahı şudur ki: مَنْ قَتَلَ نَفْسًا بِغَيْرِ نَفْسٍ اَوْ فَسَادٍ فِى اْلاَرْضِ فَكَاَنَّمَا قَتَلَ النَّاسَ جَمِيعًا âyetin mana-yı işarîsiyle: Bir masumun hakkı, bütün halk için dahi ibtal edilmez. Bir ferd dahi, umumun selâmeti için feda edilmez. Cenab-ı Hakk'ın nazar-ı merhametinde hak haktır, küçüğüne büyüğüne bakılmaz. Küçük, büyük için ibtal edilmez. Bir cemaatin selâmeti için, bir ferdin rızası bulunmadan hayatı ve hakkı feda edilmez. Hamiyet namına rızasıyla olsa, o başka mes'eledir. Mektubat ( 54 )
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yükleniyor...