Risalelerde temsillerden sonra; "وَ ِللهِ الْمَثَلُ اْلاَعْلٰى" âyetinin zikredilmesinin amacı ne olabilir?
Değerli Kardeşimiz;
Bu âyet Nahl sûresinin 60. âyeti olup, bu âyetin meali genellikle “En yüce sıfatlar Allah’ındır.” şeklinde verilmiştir.
Ancak, bu meallerde “mesel” (örnek, temsil, misâl) kelimesi lügat manasıyla alınmamış, işarî mana tercih edilmiştir. Bazı tefsirlerde ise bu âyet-i kerimenin meali, doğrudan, “En yüce örnekler ise Allah'a aittir.” şeklinde yer almıştır.
Risale-i Nur Kur’an’a iktidaen; soyut, derin ve dağınık hakikatleri temsil dürbünü ile akla gösteriyor ve bu hususta piri olarak bu âyeti esas alıyor. Bu yüzden her temsilden sonra bu âyeti zikrediyor ki; temsil getirmenin Kur’anî bir esas ve metot olduğuna vurgu yapmış oluyor...
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Münafıklar hakkında şöyle bir temsil getirilmektedir:
16- İşte onlar hidâyeti alacaklarına, dalâlete müşteri oldular. Ama bu, kârlı bir ticaret olmadı. Çünkü kâr yolunu tutmadılar.
17 – Bunların hali, o kimsenin haline benzer ki aydınlanmak için bir ateş yakar. Ateş çevresini aydınlatır aydınlatmaz Allah onların gözlerinin nurunu giderir ve karanlıklar içinde bırakır, onlar da göremez olurlar.
18 – Sağır, dilsiz ve kördürler onlar. Onun için hakka dönmezler.
19 – Yahut onların durumu gökten sağnak halinde boşanan ve içinde yoğun karanlıklar, gök gürlemeleri ve şimşekler bulunan yağmura tutulmuş kimselerin durumuna benzer. Yıldırımların verdiği dehşetle, ölüm korkusundan, parmaklarını kulaklarına tıkarlar. Fakat Allah kâfirleri çepeçevre kuşatır.
20 – Şimşek nerdeyse gözlerini köreltecek. Önlerini aydınlattı mı ışığında yürürler, karanlık çökünce de dikilir kalırlar. Allah dileseydi kulaklarını sağır, gözlerini kör ederdi. Allah gerçekten her şeye kadirdir. Bakara, 2/16-17-18-19-20
PROF. DR. ŞADİ EREN Hocamız, "Kur'an'da Temsiller" isimli kitabında, KURANDAKİ TEMSİLLERİ TOPLAMIŞ ve güzel, etkili bir şekilde izah etmiş; çok lezzetli, faydalı bir kitap, tavsiye ederim.