Risalelerin ahir zamanda Hristiyanların da kurtuluşuna vesile olması nedeniyle, Risalelere de Mesih denilebilir mi?
Değerli Kardeşimiz;
Risale-i Nurlara doğrudan Mesih demek uygun düşmez, ama Mesih, Hazreti İsa (as)’in vazifesini ifa ediyor, demekte bir sakınca yoktur.
Zaten Risale-i Nurlar bu zamanda Mehdi (r.a)’in bir eseri, bir programı olmasından dolayı Hazreti İsa (as)’in hem şahsı ile hem de misyonu ile kuvvetli bir irtibat içindedir. Tabi bu irtibat ve alakalar gizli ve müteşabih ifadeler ile beyan edildiği için, herkes tam bir vuzuh ile meseleyi göremiyor. Bu gibi konular ancak imanın nuru ve basireti ile görülebilir. Risale-i Nurlar sadece Müslüman ve Hristiyanların değil imana susamış bütün gönüllerin ilacı ve rızkı konumundadır. Bu sebeple Risale-i Nurlar Mesih İsa (a.s)’in bir vekili bir manevi kılıcı şeklinde küfür ve inkar akımlarının başını dağıtıyor.
Hz. İsa (as)’a mesih lakabı verilir. Böyle denilmesi; yeryüzünde çok seyahat etmesi, Yahudilikteki bir takım ağır hükümleri kaldırması ve eliyle meshetmek suretiyle hastaları iyileştirmesi cihetleriyle açıklanır.
Risale-i Nurlarda bu zamanda kuvvetli iman dersleri ile gönülleri ve kalpleri mesh etmek sureti ile tedavi ediyor. Diğer bir mana olarak, küfür ve inkarın fasit fikirlerini kuvvetli ve kati iman delilleri ile ortadan kaldırarak bir cihetle Mesihlik vazifesini görüyor, denilebilir; ama yukarıda da dediğimiz gibi, doğrudan bu lakabı vermek uygun değildir.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü