Risalelerin "İlk Dönem Eserleri" ile "Yeni Said Dönemi Eserleri" arasında fark görünmüyor! Üstad'ın ilmi kuvveti ile yazdığı eserler ile O'na yazdırılan eserler farklı olmalı değil mi?
Değerli Kardeşimiz;
Kaysı çekirdeği potansiyel anlamda bir kaysı ağacını içinde barındırır. Lakin ekseri insanlar bu çekirdeğin içindeki kaysı ağacını aklı ile görüp bulamazlar. Öyle ise herkesin istifade edebilmesi için çekirdeğin koca bir ağaç hâlini alması gerekiyor. Bu sebeple çekirdekle ağacı muadil iki eşit obje olarak ele alamayız.
Eski eserlerdeki imana dair hakikatler nüve şeklinde iken, yeni eserlerdeki hakikatler ise bu nüvenin ağaç olmuş hâlidir. Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi, çekirdeğin içindeki program hâlindeki ağacı görmek herkesin harcı değildir. Dolayısı ile herkesin o program hâlindeki ağacı görmesi için çekirdeğin açması ve ağaç olması iktiza ediyor.
Muhakemat, Mesnevi-i Nuriye, Sünuhat, Münazarat, İşarat’ül İ’caz gibi eski eserler, iman hakikatleri açısından nüve yani çekirdek mesabesindedir. Bu eski eserlerden ancak ilim sahibi insanlar istifade ederler. Ama Risale-i Nur'un ana kitapları olan Sözler, Mektubat, Lemalar, Şualar ise bu çekirdeklerin ağaç olmuş hâli gibidir, bu kitaplardan herkes istifade eder.
Ayrıca Muhakemat, Mesnevi-i Nuriye, Sünuhat, Münazarat, İşarat’ül İ’caz gibi eserler, Risale-i Nur'a göre eski, eski dönemlere göre yenidirler. Sonuçta bu eserlerin hepsi aynı kariha aynı kalpten tulu etmişler. Birkaç eserin beş on sene önce telif edilmesi bu gerçeği değiştirmez.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü