Sabah namazında yapılan dönerli okuma yeni kardeşlere biraz ağır geliyor. "Niye yapıyoruz?.." diye sorduklarında cevap veremiyoruz. Dönerli okuma yapma hakkında bilgi verir misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
Tebliğ, basit bir iş değildir; peygamber mesleğidir; ilahi terbiyeden geçen insanların işidir. Ancak, Allah, bir ihsanı olarak bu zamandaki nice insanların omuzuna da, bu şerefli vazifeyi koymuştur. Bu durum bizim çok dikkatli olmamızı gerektirmektedir. Bu dikkat adına yapmamız gereken en önemli şeylerden bir tanesi de, "tebliğin nasıl yapıldığı" konusunda kendimizi yetiştirmektir.
Zira tebliğin yolu talimden geçer. Talimsiz bir tebliğ, faydadan çok, zarar verir. Alem-i İslam'ın durumu buna şahiddir. Bunun için de hem Efendimiz (asv)'in hayatını, sahabelerin hayatını, Üstadımız'ın hayatını çok iyi bilmek lazımdır. Lahikaları daha dikkatle okumak lazımdır.
Dönerli okumanın dinimizde ve mesleğimizdeki yeri ile bir gencin bulunduğu ortamdan soğumasının ve sonra da kaçmasının yerini karşılaştırarak karar vermek daha isabetli olacaktır.
Sabah namazını dahi kılmamış birine, bir saatlik ayakta kalma mecburiyeti elbette ki, çok zor gelecektir. Bunu yavaş yavaş yapmak lazımdır. İnsanlar yavaş yavaş bozuldular ve yine yavaş yavaş düzeleceklerdir. Bu bir fıtrat kanunudur. Buna riayet etmeyenler muvaffak olmazlar.
Hasta, hastanede kaldığı sürece iyileşecektir. Dışarı atmak bir tedavi şekli değildir. Bu nedenle doktor, hastanın her şeyine katlanmak durumundadır. Başka çare yoktur. İğne yemek istemeyen bir hastaya, doktor zorluk göstermez, ilacı vermek için başka yollar arar, metodda ısrar etmez. İğneyi serumla birlikte verir, ağzından verir. Aksi takdirde, amaç araca feda edilmiş olur.
Sabah namazından sonra ayakta kalmanın şüphesiz ki çok faydaları vardır. Bu işin bir başka boyutu. Yirmi Sekizinci Lem'a'nın uyku bahsinde (1) bu konu anlatılmıştır; bu risaleye bakabilirsiniz. Ama realiteyi de görmezden gelemeyiz. Halkımız buna alışık değildir. Bir şeye alışmak ise birden olmuyor, yavaş yavaş oluyor. Bu tedriciliğe dikkat etmemiz lazımdır.
(1) bk. Lem'alar, Yirmi Sekizinci Lem'a, Dokuzuncu Nükte.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Dönerli okuma Üstad Hazretleri'nden beri yapılmaktadır. Bunu aktaran Üstad'ımızın talebeleri, yani ağabeylerdir. Hemen hemen hepsinden bu konuda nakil vardır.. Meselâ Zübeyir Ağabey bu konuda Üstad için şöyle diyor: "Seher vaktinden çok evvel kalkar evradını okur, sabah namazını erken eda ederek, yanında bulunan hizmetkarlarına basılan kitaplardan ders yaptırır, kendileride (eski hurufla yazılı) aslından takip ederlerdi." Yine bu konuyla ilgili olarak Zübeyir Ağabey "Sabah yapılan umumi derse muhakkak devam. Üstadımız, dersten sonra bize, aynı dersi tekrar okuturdu." diyor.. Bu konuda bir hatırasını da şöyle anlatıyor: 《Ders 5 saat devam etmişti. Biz Üstada belli etmeden ayak değiştiriyorduk. Üstad bunları fark ederdi, gözünden birşey kaçmazdı. Gözüyle meramını anlatabilirdi. Bize o zaman dedi: “Ben dersi nefsime okuyorum. İsteyen gidebilir.”》İstifade etmeMiz dileğiyle.. Selam ve dua ile..