"Şakird" ne demektir? Risalelerde neden çok kullanılıyor olabilir?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Edebiyatta aynı kelimeyi sıkça kullanmaktansa, ona eş veya yakın anlamlı kelimeler kullanmak tercih edilir. Belağatın zirvesinde olan Kur’andan şu ayete bakalım:

“... Nuh, kavmi içinde elli yıl eksiğiyle bin sene kaldı...” (Ankebut, 29/14)

Burada yıl ve sene birbiri yerine kullanılabilen kelimeler olmakla beraber, her ikisinde farklı kelime kullanılması tercih edilmiştir. Bu ise manada bir zenginliktir.

Şakird talebe demektir; bu ikisi müteradif yani eş anlamlıdır. Üstad risalelerde aynı manayı farklı kelimelerle ifade ederek, sözcük haznemizin genişlemesine, kelime dağarcığımızın artmasına katkıda bulunmaktadır. Yani bu bir edebi zenginliktir.

"Şakird" kelimesinin aslı Farsçadır. Risalelerde özellikle kullanılmasının hikmeti, bir zenginlik katmaktan başka şu olabilir; bu kelime hem talebe hem de çırak anlamına gelmektedir. Yani Nur talebeleri, ölene kadar ne hoca ne de usta makamına geçemezler. Onlar her zaman talebe ve çıraktırlar. Üstadımız bile, ömrünün sonuna kadar "sizin bir ders arkadaşınızım" diyerek, bizim de bu hassasiyeti muhafaza etmemiz gerektiğine dikkat çekiyor.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yükleniyor...