İbadet, Tesbihat, Evrad, Dua

İçerikler


  1. Edebe uygun, üzerimizde hakkı bulunan isimlerin de geçtiği bir dua nasıl olabilir, tavsiye verir misiniz?

  2. Üstad'ın "namaz kılmayan müminler" hakkında bir beyanı var mıdır? Namaz kılmayanın kafir olacağını söyleyenler var...

  3. Cevşen'i okuyoruz; içinde mealini bilmediğimiz yerler çok, yine de dua yerini bulur mu, dua hükmüne geçer mi?

  4. İbadet etmenin ya da etmemenin, insan ve toplum hayatına etkisi nasıldır?

  5. Allah'ın hiçbir şeye ihtiyacı yokken, neden bizi ibadet için yarattı? Biz neden buna muhtacız? Allah'ı zikretmekteki gaye nedir?

  6. Cevşen'de Münacatü'l-Kur'an bölümünü okuyan ve dinleyen tilavet secdesi etmeli mi?

  7. Risale-i Nur'da, sabah namazının vaktinin öğle ezanına kadar olmamasının hikmetinden bahsediliyor mu?

  8. Celcelûtiye, Ercüze ve Sekine kasideleri birbirinden farklı mıdır, nasıl yazılmışlardır?

  9. Sekine duasında Hud suresi 66. ayet geçmektedir. Ayette "Rab" kelimesi geçerken, duada "Allah" denilmiş. Bunun hikmeti ne olabilir?

  10. Üstad Hazretleri, sabah ve akşam namazlarından sonra Haşr suresini okumadan önce "Eûzü Billâhissemi'ıl Alîmi Mineşşeytanirracîm" demiş midir?

  11. İlim ve İmanımızı Artırmak İçin Risale-i Nur'dan Dualar Yazabilir misiniz?

  12. Cevşen’ü-l Kebir’de on altı babta neden (يا) ya nida edatı kullanılmamış olabilir?

  13. Tesbihattaki "Tercüman-ı İsm-i Azam Duası"nın sıralamasının farklı olmasının hikmeti ne olabilir? Bu duaları Üstadımız mı hazırlamıştır? İlham mıdır?

  14. Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin, yatsı namazını tek başına kılmasının manevi sebebi ne olabilir?

  15. Namazlardan sonra yapılan tesbihatların hikmeti nedir?

  16. Üstad'ın virdlerinden olan "اَ ْلاِسْمُ الْمُعَظَّمُ الَّذِى جَلَّ قَدْرُهُ" anlamı ve fazileti hakkında bilgi verir misiniz?

  17. Namazdan sonraki uzun tesbihatın, detaylı olarak hadis dayanakları konusunda bilgi verir misiniz?

  18. Tesbihatta malum bazı tekrarlar ve benzer ifadeler var. Bunu karıştıranlara karşı tutumumuz nasıl olmalı?

  19. Namaz tesbihatında "ecirna" duaları ve "esma-i hüsna" kısımlarını okumasak, şirket-i maneviyeye dahil olabilir miyiz?

  20. Bediüzzaman kaç rekat teheccüt kılardı? Diğer nafile namazları hakkında da bilgi verir misiniz?

  21. "Mübarek gün ve geceleri neden diğer insanlar gibi camide kutlamıyorsunuz? Yine vakit namazlarını beraber kılıyorsunuz ama neden bunu camide yapmıyorsunuz?" sorularına nasıl cevap verilebilir?

  22. Üstad pazartesi ve perşembe nafile oruçlarını tutar mıydı? Tutmazdıysa neden tutmazdı?

  23. Bazı Nur talebeleri, namazda okunan Kur'an-ı Kerim'i veya tesbihatları makamında okumuyorlar. Düz okuyorlar. Biri de düz okuyup manaya ehemmiyet vermenin daha doğru olduğunu söyledi. Yani camilerdeki gibi makamında okumaktan bahsediyorum; nasıl yapmalı?

  24. Kendi yaptığımız tesbihatın sonunda da sure ve ders okumak zorunda mıyız?

  25. Tesbihatın öneminden bahseder misiniz? Tesbihatı yaptığımız zaman Üstadımız ile aramızda bağ oluşuyor mu?

  26. "Cemaatle namaz kılındığında; bir kişinin sesli tesbihat yapması yetersiz olur, herkesin kendisi de tesbihat yapmalı." şeklinde bir şey duydum, doğru mu? Üstad zamanında öyle mi yapılmış?

  27. Üstad "La yestevi"den önce istiazede bulunmuş mudur? Yani, üç defa "euzu billahi's-semiil alimi mine'ş-şeytani'r-racim." demiş midir?

  28. Bediüzzaman hazretleri seferi olup, namazlarını kısaltarak kılar mıydı? Mesafe mi esas, zaman mı?

  29. Tesbihatta Bediüzzaman Hazretlerine ettiğimiz duanın sünnet olduğunu söyleyebilir miyiz? Bu konuda Peygamber Efendimizin asm bir tavsiyesi var mıdır?

  30. "Mahmud" ismi Cenab-ı Hakk'ın isimlerinden midir? Tesbihatta okuyoruz ama; bu hususta ayet-hadis var mı?

  31. Üstad tesbihatı Şafii mezhebine göre mi yapıyordu? Yani tesbihatı fazın ardından mı yoksa Hanefiler gibi sünnetleri de kıldıktan sonra mı yapıyordu?

  32. Üstad Hazretleri on beş günde Mecmûatü’l-Ahzab'ı hatmediyor. Makam olarak kendinden altta olan zatların duaları da var orada, hikmeti nedir? General, teğmenin duasını niye yapar?

  33. Üstad'ın ibadetlerin hem dünyevi hem uhrevi faydalarının olduğunu ifade etmesinin hikmeti ne olabilir?

  34. İmam Rabbani Hazretleri "Namazdan hemen sonra dua okumak bid'attir." diyor. Biz ise farzın akabinde Tuncina duasını okuyoruz. Bilgi verir misiniz?

  35. Üstad neden akşam ve yatsı arasını ibadetle geçiriyor, bunun manevi bir sebebi var mı?

  36. Hizbü'l-Kur'ân nedir? Kur'an yerine hatmi yapılır mı? Bazı faziletli sûreleri daha mı fazla okumalıyız, hikmeti ne olabilir?

  37. Büyük Cevşen’de geçen dualar kimlere aittir? Son Tazarru ve Niyaz bölümündeki birinci dua Geylani Hazretlerinin yakarışıyla başlıyor. Duanın tamamı Geylani Hazetlerinin mi Üstad'ın bölümü de var mı?

  38. Uzun tesbihatta "kadının fitnesi, şerrinden ve belasından" Allah'a sığınıyoruz; peki kadınlar bu kısmı okumamalı mı, yoksa nasıl okumalı?

  39. Cevşen'de geçen bir ifadede, bütün esbabın, müsebbebleri ile birlikte halk edilip, kudretinin tasarrufatına perde yapıldığı nazara veriliyor. Bu ifadeyi nasıl anlamalıyız?

  40. Namaz tesbihatında okuduğumuz esmâ-i hüsnâlar, halkın bildiği, bazı kitaplarda da yazılı olan 99 ismin tamamını kapsamıyor. Üstad Hazretlerinin, tesbihatta ya da Cevşen'de geçen esmâ-i hüsnâları tercih etme ya da nakletme ruhsatını nasıl anlamalıyız?

  41. Risâle-i Nûr’da bir çok yerde bahsi geçen Hazret-i Ali’nin (ra) nazmettiği Celcelûtiye hakkında bilgi verir misiniz? Celcelûtiye nedir? Nasıl bir eserdir? Kime dayanır?

  42. Cevşen'deki "Ey bütün varlıkların hayatları boyunca rahmetine, rızasına ve muhabbetine kavuşmak istediği Matlûb." ifadesinin içinde kâfirler de var mı?

  43. Tefriciye'deki: "O Nebi ki, onun yüzü suyu hürmetine düğümler çözülür, sıkıntılar dağılır, ihtiyaçlar karşılanır, arzulara ve güzel akıbetlere erişilir,.." ifadelerine şirk deniliyor, ne dersiniz?

  44. Üstadımız'ın nasıl teravih namazı kıldığı hakkında bir bilgiye sahip değilim. Bugünlerde teravih ile ilgili bir tartışma var. Mevzu ile ilgili Üstadımız'dan nakil var mıdır?

  45. Üstad'ın dua listesi halen muhafaza ediliyor mu? Biz de yapabilir miyiz? Bir Nur talebesi dua listesi oluşturacak olursa, nelere dikkat etmelidir?

  46. Üstad Hazretleri namazdan sonra toplu tesbihat yapmış mıdır?

  47. Üstad kıraatli Kur'an okur muydu, ya da talabelerine tavsiye eder miydi? Okunduğunda kendinden geçer miydi?

  48. Üstad Hazretlerinin Kur'an, Büyük Cevşen ve Risale-i Nur'dan başka kitapları yanında bulundurmadığı söyleniyor, bunun hikmeti nedir?

  49. Üstad Isparta’ya geldiğinde yağmursuzluğu görmüş ve bir kamışa 41 defa Yasin-i şerifi okuyup bir suya bırakılmasını tavsiye etmiş ve bundan sonra da yağmur yağmış. Şimdi bu 41 Yasin de yağmurun yağması için okunmuş olmuyor mu?

  50. Büyük Cevşen'deki isimlerin toplamı bin bire ulaşmıyor, ne dersiniz?

  51. Kaside-i Ercüze hakkında bilgi verir misiniz, nasıl ulaşabiliriz?

  52. Nur talebeleri neden vakit namazlarının çoğunu dershanelerde kılıyorlar da camilere gitmiyorlar? "Deccalin fitnesinin giremeyeceği tek yer camilerdir; eğer oraya da girerse evlerinize çekiliniz." şeklinde bir hadis var mı?

  53. Nur talebeleri öğle namazının akabinde Fetih suresinin son beş ayetini okuyorlar, bunun hikmetleri neler olabilir? Neden bu sureler ve neden öğle namazında?

  54. Uzun tesbihatı yapmamanın sakıncası var mı? Bu durumda Nur talebelerinin duasına ortak olamaz mıyız, şahsı maneviye dahil olur muyuz?

  55. Güzel halleri devamlı hale getiremiyoruz. Kur'an, Cevşen, Risaleleri çokça okuyor, evrad okuyoruz. Fakat bazen de farzı dahi kılma isteği olmuyor. Daimi bir şevk, mutlak takva için ne yapmalıyım?

  56. Bediüzzaman Said Nursi'nin Cevşen'i hayatının son kırk yılında her gün okuduğunu ve feyizler aldığını okudum. Üstad Cevşen'i nasıl okurdu?

  57. "Ey semaları yoktan yaratan, ey karanlıkları meydana getiren, ey için için üzülenlere acıyan..." Cenab-ı Hakk'ın acıması, üzülmesi mümkün müdür?

  58. Üstad; hutbede Arapça'dan sonra Türkçe bir şeyler anlatılmaması hususunda ne demiştir?

  59. Dârülharp olan bir ülkede, dershanede cuma ve bayram namazı kılınabilir mi?

  60. Namaz tesbihatlarında Üstad'ın adının geçmesinin sebebi nedir?

  61. Bediüzzaman, Neden Tesbihatta Kendisine "Üstad" Dedirtiyor?

  62. Cevşen'in esrarından bahseder misiniz? Her babın kendine göre esrarı var mıdır? Bazı Şii kaynaklarında her babın hususi bir esrara haiz olduğunu gördüm. Üstadımız bu konuda ne demiştir?

  63. Peygamber Efendimiz hilale göre oruç tutmamızı söylerken, Üstadımız neden takvime göre oruç tutmamızı söylüyor?

  64. Akşam namazının farzının önce kılınmasının hikmeti ne olabilir, Üstadımız bu konuda ne demiştir, kıyamet akşam vakti mi kopacak?

  65. Cevşenü'l-Kebir'in faydaları ve hikmetleri hakkında bilgi verir misiniz?

  66. Bazı Nur talebeleri, Üstad öyle yaptı diye cemaatle namazda Fatiha'yı imamın arkasında okuyorlar ve seferi iken Hanefi olmalarına rağmen iki değil, dört rekat kılıyorlar. Bu mevzularda kişinin mezhebine göre amel etmemesi uygun mudur?

  67. Bazı tesbihat şekillerinin, Üstad'ın yaptırdığı tesbihattan farklı olduğu iddia ediliyor; açıklar mısınız?

  68. Cevşen'in sonunda neden Nur cemaatine özel bir dua yapılıyor? Cevşen sahih bir dua ise, tüm Müslümanların istifadesine sunulurken, neden hususi manada Nur cemaatini belirten ifadelere bu genel anlamdaki dua kitabında yer veriliyor?

  69. Tesbihatta kullandığım sadikin kelimesine dahil olmama endişesi duyuyorum. Acaba tesbihattaki duaya dahil olabilmek için gerekli sadakat nedir?

  70. Beş vakit namazların arkasından yaptığımız tesbihatlerden sonra bazı sureleri okuyoruz. Bunların vakitlere göre ne gibi hikmetleri vardır?

  71. Türkiye'ye dârülharp olarak bakabilir miyiz, Üstad Bediüzzaman'ın cuma namazı hakkındaki görüşü neydi?

  72. Münacatü-l Kur’ân'ın başındaki "Bu münacat, aynen Celcelutiye gibi gayet kudsidir ve âyetlerin sarih lafızlarını alması cihetiyle onlardan daha yüksektir." İfadesini izah eder misiniz?

  73. Ders çalışmak ibadet midir? Derslerin zorluğundan ancak namazımı kılıyor, az da Risale okuyabiliyorum. Üstad bu konuda ne diyor?

  74. Namaz tesbihatındaki sıralamanın hikmeti nedir? Yerini değiştirmede bir mahsur var mı?

  75. Bediüzzaman, Kur'an-ı Kerim'in Türkçeleştirilmesine karşı mıydı? Kur'an-ı Kerim'in mealini okumayı nasıl görüyor?

  76. Nur talebelerinin namaz tesbihatında okuduğu "Tuncina duası"nın anlamı nedir, okumak gerekir mi, bilgi verir misiniz?

  77. "Min fitnetiddiniye"den maksat nedir; dinin fitnesi nasıl olur?

  78. Namaz Tesbihatında Neden Yalnızca Nur Talebelerine Dua Edilmektedir?

  79. Bir Nur talebesinde bulunabilecek dua kitapları nelerdir?

  80. Risale-i Nur’da geçen Dua ve Salavatları derleyip, bizimle paylaşır mısınız?

  81. Üstad Bediüzzaman Said Nursi kurban kestirmiş mi, hacca gitmiş mi? Risalelerde "Kurban Bayramı" hakkında bilgi var mı?

  82. Tesbihat'taki, "Ve hüve hayyün lâ yemut," ifadesinin akşam namazından sonra okunmamasının sebebi ne olabilir?

  83. İbadetlerimizi Yapmak İçin Bir Cemaate Girmek Zorunda mıyız?

  84. Tesbihat'ta "min şerri, belai, fitnetin nisa" deniliyor. Neden sadece kadınlar denilmiş, erkeklerden de sığınmak gerekmez mi? Bir de Üstad'ın isminin geçtiği bölümleri kendi mi eklemiş?

  85. Nur talebelerine tavsiye edilen tesbihat, kısa tesbihat mı, uzun tesbihat mı?

  86. Üstadımız ibadete nasıl ehemmiyet vermiş ve talebelerine ibadete çok önem vermek konusunda tavsiyeleri nelerdir?

  87. Cevşen'de; Allah'ın “değiştiren, yenileyen”, mânalarına gelen ismi var mı?

  88. Cevşen ve Celcelutiyye, Üstad tarafından ne zaman, nasıl yazdırılmıştır? Ezbere biliniyordu da talebelerine ezberden okuyarak mı yazdırıldı? Yoksa Gümüşhanevi veya Gazali hazretlerinin kitaplarındaki o kaside olan kısımlarından kopya olarak mı yazıldı?

  89. Tesbihatta, nisaların şerrinden, fitnesinden belasından diye üç kez söylenmesinin nedeni nedir? Kadın fitnesi neden en büyük tehlikedir?

  90. Duanın ehemmiyeti, tesiri ve kabul şartları hakkında bilgi verir misiniz?

  91. Üstad Bediüzzaman Said Nursi'nin evrad ve ezkârı Hakkında bilgi verir misiniz, kaç sayfa Risale, Cevşen, Kur'an okur, hangi dualara daha çok önem verirdi?

  92. Namazdan sonra yaptığımız tesbihatın hadislerden delili, ellerin ters çevrilmesi sünnette var mı?

  93. Üstad Bediüzzaman Hazretleri Kur'an-ı Kerim hafızı değil mi acaba?

  94. Risale-i Nur'daki dua ile ilgili bölümler nerelerdir? Nasıl dua etmeliyiz, kabul olup olmadığını nasıl anlayabiliriz?

  95. Namazı vaktinde kılmak hakkında Üstad'ın tavrı nasıldı?

  96. Üstad’ın cuma namazına gitmeyişi bazı çevrelerce yanlış yorumlanıyor. Bu konuyu açıklar mısınız?

  97. "Hizb-i Ekber" nedir? "Hizb-i Azam" ve "Vird-i Ekber" aynı mıdır? Ayetü’l-Kübrâ, Hülasatü’l-Hülasa, Yirmi Dokuzuncu Lem'a birbirinin özeti midir?

Yükleniyor...