Mehdi, Mesih, Deccal, Süfyan

İçerikler


  1. Mehdi ve talebeleri sadece iman üzerine mi vazifeli olacak? Yoksa manevi cihattan sonra maddi cihat da nasip olacak mı?

  2. İsa aleyhisselam vazifesine başlamış mıdır? Çıkış yeri neresi olmuş ya da olacaktır? Mehdi ile aynı dönemde mi olacaklar?

  3. Süfyanın övülmesi, mahiyetinin pek bilinmemesinin sebebi ne olabilir? Bu sistemin kurbanı olanların akıbeti ne olacak? Bize düşen nedir?

  4. Deccal şahıs mıdır? Şahs-ı manevi veya fikri bir akım olarak yorumlamak doğru mudur?

  5. Hazreti Mehdi'nin hayat ve şeriat olarak özetlenen ikinci ve üçüncü vazifesi hangi sıra ile olacak? İsa aleyhisselamın nüzulü, ittihad-ı İslam'ın vukuu, gibi hadiseler ne zaman olacak?

  6. Bediüzzaman, mehdilik hakkında içtihat hatası yapmış deniliyor. Said Nursi dışında kimse mehdiyi şahs-ı manevi olarak yorumlamamıştır. Konuyu açar mısınız?

  7. Mehdi süfyanı öldürecek, fikirlerini yok edecek, sistemini düzeltecekse bunlar ne zaman olur? Ya da bunları yapan kişi "hakikî beklenilen ve bir asır sonra gelecek o zât" olabilir mi?

  8. "Sonun sonunda seyyidlerden cemaat gelecek. Onların içlerinde gavs, âlim ve seyyidler olur. Hizmeti onlar alır götürürler bırakmazlar!" ifadesinin Üstad'a ait olduğu iddia edilip paylaşılıyor. Bu konuda bilgi verir misiniz?

  9. İnsanlığın gidişatına bakıldığında; inmiş olan zâta açıktan "Hazret-i İsa (as)'dır." demenin vaktinin geldiği bir zaman olacak mıdır? İslam'ın zirve olduğu dönemde hala münafıklar olacak mıdır?

  10. Kelam ilminde tecdid ne demektir? Kelam ilmi neden Batı'nın fikrî esaretinde kalmış ve yenik düşmüştür?

  11. Bediüzzaman Hazretlerinin de belirttiği gibi, mehdinin üç görevi olacaktır; iman, hayat, şeriat. Bu üç görevin hadislerde nasıl geçtiği hakkında bilgi verir misiniz?

  12. Kıyamet alametleri, deccal ve mehdi hakkındaki rivayetler te’vil edilerek izah ediliyor. İslam âlimleri böyle te’vil etmediğine göre, bunların te’villeri yersiz değil mi?

  13. Hz. İsa aynı zamanda, Efendimiz'den sonra en büyük veli olan mehdi de olamaz mı? Yani beklenen mehdi olamaz mı? Hz. İsa peygamber olarak mı nüzul edecek?

  14. Hz. İsa'nın dünyaya babasız gönderilmesinin hikmeti nedir?

  15. Üstadımız İçin, "İrşad Kutbu" İbaresini Kullanabilir miyiz?

  16. Hadiste, "Mehdinin ismi benim ismime, babasının ismi babamın ismine muvafıktır." deniyormuş. Bunu nasıl anlamak lazımdır? Risalelerde ne deniyor bu konuda?

  17. Risalelerde, ekseriyatla -özellikle telif zamanlarındaki- en büyük tehlike olarak deccalizm ve kominizm, gizli zındık komiteleri ve dinsizlik cereyanları gösterilmiş. Bu akımlar etkinliğini kaybetmekle Risaleleri de ikinci plana itmez mi?

  18. Zamanın son mürşid-i kamili Said Nursi midir? Said Nursi'nin neden bir silsilesi yok?

  19. "Üstad, dinin kurallarını Mehdi'nin hayata geçireceğini söylemektedir. Kendisi ise büyük mücadelelerle kendi devrinde ancak iman hakikatlerini sınırlı bir topluluğa tebliğ etme imkanı bulabilmiştir." Üstad hakkındaki hüsnüzannımızı nasıl yorumlarsınız?

  20. Risalelerde Hz. İsa (as)'ın geleceğine dair konular var mıdır, hangi kitaplarda geçmektedir? Bir de Hz. İsa'nın gelmeyeceğini söyleyenler var, bunlara nasıl cevap verebiliriz?

  21. Üstad'ın sakal ve evlilik sünnetlerini yerine getirmediği ve Mehdiyi tavsif eden bazı hadislere mutabık düşmediğini iddia edenler var. Bunlara Üstad'ın Mehdi olduğunu nasıl anlatabilirim?

  22. Hz. İsa'nın, "Kadir" ismine mazhar olmasını nasıl anlamalıyız? "Kadir" isminin veya diğer esmaların insanda tam tezahürü konusu Risalelerde nasıl geçmektedir?

  23. Mehdiyi bir şahs-ı manevi olarak anlatıyorsunuz, ancak Risalelerde mehdi yüzlerce kez şahıs ve kişi olarak anlatılıyor. Siz bu alıntıları nasıl yorumluyorsunuz?

  24. Üstad'ımızdan sonra neden mürşit gelmeyecek, eserler tek başlarına mürşit olabilirler mi, insan olarak mürşide ihtiyaç yok mu?

  25. Mehdinin mezhepleri birleştireceği söyleniyor, konu hakkında bilgi verir misiniz?

  26. Üstad, kelam ilminde içtihad yapmış mıdır? Kelam ilmine neler kazandırmıştır?

  27. Hz. İsa'ın hayatına baktığımız zaman, onda galiben tecelli eden ismin sanki Hayy veya Şafi ismi olması gerekir gibi geliyor. Ancak Risalelerde Hz. İsa için Kadir ismi ifade ediliyor. Acaba Hz. İsa'da Kadir ismi nasıl tecelli etmiştir?

  28. Üstad, Mehdiyet ve müceddidiyeti Risalelere atfediyor. Bunu bir velayet tevazusu mu, yoksa hakikat olarak mı algılamak gerekir?

  29. Beşinci Şua'da Üstad deccalla ilgili bir çok hadisin tevillerini yapmış. Risalelerde geçmeyen, deccal ile ilgili diğer hadislere bakış açımız nasıl olmalıdır?

  30. Suyutî, ümmetin icabetinin hicri 1500 senesini geçmeyeceğini; Üstad da galibane mücadelenin 1500-1506 yıllarında biteceğini ifade ediyor. O zaman Mehdi ve Hz.İsa'nın gelmesi gerekir?

  31. Üstad, mehdi olmadığını, şakirdlerinin öyle sandığını, ama bundan dolayı sorumlu olmadıklarını söylüyor. Yine Külliyat'a göre ahir zaman 1980´de başlıyor. Ne düşünüyorsunuz?

  32. "Mehdi’nin kitap yazmaya vakti olmayacak, bu meseleyi ondan önce bir taife bir cihette halledecektir, sayıları ne kadar da az olsa manen bir ordu kadar kuvvetlidirler." şeklindeki ifade doğru mudur?

  33. Bediüzzaman tecdid alanında Maturidi ve Eş'ari'den farklı bir yol mu izlemiş, yoksa onlara tabi mi olmuştur?

  34. Hz. İsa'nın tekrar yeryüzüne inmesi ve O'na hakiki iman edenlerin ortaya çıkması konusunda Üstad ne diyor?

  35. Kıyamet alametlerinin bedahet derecesinde olmayacağı, bu yüzden mehdî ve deccâl hakkındaki hadislerin teviline gidilmesine itiraz ediliyor, ne dersiniz?

  36. Mehdi, sahabelerden sonra en birinci olmasına rağmen, Abdulkadir-i Geylanî Hazretlerinin müridi olmasını nasıl anlamalıyız?

  37. Hz. İsa'ın, Son Peygamber olan Efendimiz'den sonra yeryüzüne inmesi caiz midir, Risalelerde bu konuda bilgi var mı?

  38. Hz. İsa'nın tekrar yeryüzüne gelmesinin hikmeti nedir, mehdi ve deccal döneminde mi gelecek?

  39. Dünyada ekseriyetle küfür sürüyor, yeni yeni İslam'a girmeye başlandı. Evrim kabul edilmiş, ilim adamlarının çoğu ateist. Hâlâ büyük deccal var diyebilir miyiz?

  40. Ashab-ı Kehf'in Hz. Mehdi'nin yardımcıları olacağı rivayetlerde var. Bunlar Nur talebelerinden başkası olabilir mi? Bazı rivayetlerde de Deccal'in fitnesine karşı Kehf suresinin ilk on ayetini okumamız tavsiye ediliyor. Bu konuda bilgi verir misiniz?

  41. Deccal ve Süfyan'ın kim olduğunu açık olarak ifade etmek doğru olur mu?

  42. İslam Deccalını bilsek ne olur, bilmesek ne olur, bilmemizin faydası veya zararı nedir? Süfyan mevzuu Risalelerde neden çokça işlenmiştir?

  43. Risalelerin ahir zamanda Hristiyanların da kurtuluşuna vesile olması nedeniyle, Risalelere de Mesih denilebilir mi?

  44. Hz.Mehdi için "Aleyhisselam" ifadesinin kullanılması doğru mudur?

  45. Üstadımız mehdiyi şahs-ı manevi olarak vasıflandırıyor; ancak bazı hadislerde mehdinin Mekke'de doğacağı, imamiyetinin Kudüs'te olacağı söyleniyor; bu durumu nasıl anlamalıyız?

  46. Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri Mehdi mi?

  47. Biz Üstad'ı mehdi olarak biliyoruz, Hz. İsa da Mehdi'ye namazda tâbi olacak deniliyor, bunu nasıl anlamalıyız?

  48. Mehdi'yi doğru teşhis etmenin ve ona uymanın, ahiret ve dünya açısından fayda ve zararları neler olabilir?

  49. Mehdi-i Âli Resul nedir? Üstad Mehdi-i Âli Resul müdür? Mehdinin iman hizmetinde yardımcısı, Nur'un şahs-ı manevîsi midir?

  50. Mehdi zamanında çıkacak olan "siyah sancaklılar"dan söz ediliyor. Bunlar müteşabih midir, yoksa Şiîlerin bir zannı mıdır?

  51. Büyük Mehdi zamanında, dünyanın bolluk ve bereketle dolu olacağı, zekât alacak kimsenin bulunamayacağı söyleniyor. Bu konuda bizi aydınlatır mısınız?

  52. Hz. Mehdi cihad edecek midir?

  53. Bediüzzaman Hazretleri Kürt müdür? Şakirtleri kendisine mehdi olduğunu söylemişler, Üstad Hazretleri de kendisinin Kürt olduğunu, mehdinin ise Ehl-i beyt'ten olup Arap olacağını söylemiş midir?

  54. Bediüzzaman Mehdi midir?

  55. Risale-i Nur'da, birçok yerlerde, Üstad'ın ahir zaman mehdi-i azamı olarak tesmiye edilmesi doğru mudur? Çünkü risalelerde 2011 yılında mehdi-i azamın geleceği ifşa edilmiş?..

  56. Risale-i Nur Mehdi midir?

  57. Üstad'ın üç dönemi var: Eski Said, Yeni Said ve Üçüncü Said... Mehdinin de üç görevi var: iman, hayat ve şeriat... Mehdinin bu üç görevini, Üstad'ın üç dönemi şeklinde yorumlayabilir miyiz?

  58. Mehdinin vasıfları sahih hadislerle sabittir, Üstadınıza uymuyor. Üstadınız mehdiyse, kıyamet hani nerde? Risaleler mehdiyse, hadislerde insan tarifi var, bu da çelişki değil mi?

  59. Mehdi'nin makamının, Hz. Ebu Bekir'in makamında daha büyük olduğunu söyleyen bazı ağabeylere karşı nasıl cevap vermeliyiz?

Yükleniyor...