Meşveret, Medrese, Maddi Meseleler

İçerikler


  1. Üstad'ın talebeleri hem medrese talebesi olup hem evini nasıl idame etmiş? Hakikatlerle geç tanışmış Hizmet-i Kuraniyeye girmek isteyenler ailesinin rızık teminini nasıl sağlayabilirler?

  2. Hizmet için para istemek doğru mudur? Üstad hizmet için hiç para kabul etmiş mi, meseleye yaklaşımı nasıldı?

  3. Medreselerde bazı nasihatlerin ikaz mı aşağılamak mı olduğu anlaşılmıyor. Nur hizmetlerinde uyarı nasıl olmalı?

  4. Nur medreselerine zekat verilebilir mi? Pandemi sürecinde kapalı olan yerler için nasıl düşünmeliyiz?

  5. Nur cemaatinde, Risale-i Nur ve muhtelif kitapların satışına nasıl bakılabilir? Kurban kesim ve dağıtım hizmetini yapmak doğru mu?

  6. Medreselerde yalnız veya toplu olarak dini filmler izlemek uygun mudur? Tesettürlü kadın oyuncular olsa bile, bir Nur talebesinin izlemesi doğru mu? Üstad’ın bu konuda bir görüşü var mı?

  7. Nur talebesi veya vakıf olarak kalan biri, Nur hizmetine veya medresesine, bilerek veya bilmeyerek zarar verirse mesul olur mu?

  8. Birilerinin ticari amaçla gittikleri bir şehirde; bir iki gün medresede kalmalarına bazıları soğuk bakıyor. Otel veya pansiyona gitmeleri gerektiğini düşünüyorlar. Niyeti hizmet olmayanların medresede ağırlanmaları yanlış mı?

  9. Maddi masrafları karşılamak için, medresede kumbara bulundurmak doğru mu?

  10. Lisede medresede kalan bir çocuk üniversitede ülfet oluyor. Üniversitede medresede kalmıyor deniliyor. Bir çocuğun lise okurken medresede kalmasını tavsiye eder misiniz?

  11. Nur medreselerinde Risale-i Nur okuma saati var da Kur'an-ı Kerim okuma saati neden yok?

  12. Medresede üç kardeşten biri kusurlu ise, diğer ikisi o kardeş hakkında -zahiren bilgi edinmek amacıyla- konuşsa gıybet olur mu? Kulis yapmak ile ilgili bilgi verir misiniz?

  13. Kur'an-ı Kerim'de müminlerin vasıflarından zikredilen meşveret için; birkaç kişinin önceden kulis yaparak, meşverette ortak hareket edip, başkalarına kendi fikirlerini oylama usulüyle de olsa kabul ettirmeye çalışması meşveretin esaslarına uygun mudur?

  14. Nur hizmetinde dersanede kalmak isteyenler hangi kurallara uymalı, bu kurallar herkes için geçerli mi? Tekkelerde olduğu gibi bir kimse imtihan edebilir mi?

  15. "Kandil gecelerinde, Nur medreselerinde neden mevlit okunmuyor?" diyenlere nasıl cevap verilebilir?

  16. Yanlışlıkla devletten bize geçen maddi hakları geri iade etmemiz mümkün değilse, Risale okunan medreselere veya medrese inşaatlarına veya vakıflara verebilir miyiz?

  17. Medreselerde veya vakıf binalarında, para karşılığı kişinin kendi hesabına hacamat yapması uygun mudur?

  18. Cemaat içinde alınan meşveret kararlarının bağlayıcılığı ne ölçüdedir, izah eder misiniz?

  19. Üstad hayatı boyunca kimseden maddi bir beklenti ve destek almadan yaşadığını ifade ediyor. Peki bir cemaatin Kur'an kursu için halktan para toplaması, istiğna düsturuna aykırı değil mi?

  20. Cemaatin meşveret ehli olup olmadığını nasıl anlamalıyız; eğer meşveret ehli cemaatte bulunamazsa, meşveretsiz hizmet nasıl yapılabilir?

  21. "Meşveret kararlarını yerine getirmezsek sorumlu oluruz." diye, istişareyi terk etmek doğru olur mu?

  22. Nur medreselerindeki demirbaş eşyalar, vakıf malına girer mi? Medreselerdeki eskiyen eşyaların satılması veya yenileriyle değiştirilmesini, vakıf malı hassasiyeti noktasından izah eder misiniz?

  23. Medresede kalmak için alınan talebeler neye göre seçilmeli veya hangi sebeplere göre çıkarılmalı? Tesbihat yapmayan, okumaları aksatan, sigara içen, küfürlü konuşanlara nasıl yaklaşmalıyız?

  24. Cemaat olarak vaktimizin çoğunu medresemizde geçiriyoruz ve yeme-içme oluyor. Maddi ihtiyaçlar da genellikle has ablalar tarafından temin ediliyor. Oraya gelen erzaklar ve ikramlardan, medresede kalan talebeler haricindeki bizlerin faydalanması doğru mu?

  25. Yapılan bağış veya aidatlarla, hizmete ait mekânlarda, yemek ikramı verilmesi uygun mudur? Üstadımız ücretini vermediği ikramları kabul etmezken, bizler bunu yapabilir miyiz? Yoksa yediğimiz miktarda para vermek mi gerekir?

  26. Yatılı kalınmayan bir Hanım medresesinde; şehir dışından gelen bir aileyi misafir olarak ağırlamak uygun mu? Bazı kardeşlerimizin bundan dolayı küsüp, derslere gelmeyi bırakmaları doğru olur mu?

  27. Ramazan'ın son on gününde, Nur dersanelerinde -içinde her zaman beş vakit namaz kılınmayan- itikafa girebilir miyiz?

  28. Medresede kalıyorum, ama orada hatalar görüyorum, aradığım uhuvveti göremiyorum. Üstad zamanında da böyle sıkıntılar olmuş mu, ne yapabilirim bu konuda?

  29. Meşveret kararından sonra "Ben tatmin olmadım." deyip sorun çıkaran kardeşlere karşı tavrımız nasıl olmalı?

  30. Medreselerde yapılan program çerçevesinde; medresede kalan ile kalmayan arasında dağlar kadar fark vardır. Bunun böyle olması itibariyle, bir kişinin hizmette Nur talebesi olması; belli bir süre için medresede kalmayı mı gerektirir?

  31. Nur medresesinde kalan kişi ile kalmayan kişi arasındaki farklar nelerdir?

  32. Nur medreselerinin hizmet içerisindeki önemi nedir?

  33. Hizmet için yapılan meşveretlerde, gıybetin sınırını nasıl tayin edeceğiz. Bazen gıybet çizgisini aştığımızı düşünüyorum. Hangi hususlara dikkat etmek gerekir?

  34. Üstad'ın meşverette talebelerin fikirlerine göre kendi fikrini değiştirdiği olmuş mudur? Misal verir misiniz?

  35. Aidat, yardım ve himmet istemenin risalelerde bir ölçüsü var mıdır?

  36. Medrese-i Yusufiye, Medrese-i Nuriye ve Medresetü'z-Zehra kavramlarının açılımı nasıldır?

  37. İmanımın kurtuluşu için tek başına Risale-i Nur yeterli mi? Tefsir, hadis ve ilmihal okumak lazım gelmiyor mu? Dershanelerde neden tefsir, hadis ve ilmihâl öğretilmiyor? Üstad bu konuda ne önermiştir?

  38. Bu hizmetin, dershanelerin dönmesi için elbette ki büyük bir maddiyat gerekiyor. Cemaatin para kaynağını merak ediyorum.

  39. Dershanelerde Risale´den başka dinî kitap okunmasına ve tavsiye edilmesine Üstad Hazretleri ne diyor? Böyle bir şey hizmete zarar verebilir mi?

  40. Meşverette İstediğim Olmazsa Ne Yapmalıyım?

  41. Meşverette alınan kararlara uyulması şart mıdır? Uyulmaması durumunda bir sorumluluk altına girmiş olur muyuz?

  42. Nur cemaatinin farklı meşrepleri arasında ortak bir meşveretin olması şart mıdır?

  43. Meşverete katılacak olan insanlar nasıl seçilmektedir, meşveret heyetinden çıkarılmak istenen biri ne yapmalı?

Yükleniyor...