*Muhtelif
İçerikler
-
Risaleleri bekârken çok okurdum; evlilik sonrası süre azalıp, nazarım daha çok aileye müteveccih oldu. Ne tavsiye edersiniz?
-
Risalelerin anlaşılması zor diline rağmen; çok rağbet görüp, gençler tarafından çok okunmasını nasıl yorumlarsınız?
-
Denizli hapsi hangi sebeplerden dolayı başlamıştır?
-
İstişare nedir? Meşveret heyeti nasıl kurulur? Genel ve geniş bilgiler verir misiniz?
-
"Risale-i Nur haricindeki her sohbet İsrailiyat gibi tesir yapar. Hadis ve meal de böyledir!" Diyenlere ne dersiniz?
-
Cemaate maddî olarak yardım edenlerin sözü bazen vakıf kardeşlerin sözünün ilerisinde duruyor; hatta vakıfların ayrılmasına bile sebep olabiliyorlar. Ne dersiniz?
-
Ahir zamanda şatlar daha ağır, durum daha kötü olmayacak mı?
-
Abdullah Bin Zübeyr'in, ordusu Müslüman olan Haccac'a karşı durması, Şeyh Said'in yaptığının doğru olmasına örnek olabilir mi? Yani Şeyh Said eski kitaplarda olan bu meseleler ile hareket ettiğinden haklı sayılmaz mı? Üstad yeni bir içtihat yapıyor gibi!.
-
"İki yüz sene sonra evlenmemek" manasında bir hadis var mı? Hizmette kalmak isteyenlere bu tavsiyede bulunmak doğru mu? Ashab-ı Suffa Evlenmiş midir? Vakıf Şeklinde Hizmet Var mıdır?
-
Dalalete, hataya toplu olarak düşülebilir mi? Yani meslek olarak mı yoksa meşreb olarak mı gerçekleşir?
-
Hanefi mezhebine mensup birinin; hadislere bakarak bazı hükümler çıkarıp, amel etmesine nasıl bakabiliriz? Bu kişiyi medresede tutma konusunda tavrımız ne olmalı?
-
Nur talebesi olmak, kesin olarak talebe-i ulum olmak demek midir? İlim talebesi olmanın faziletini öğrenip olmayı istemek, ihlasa zarar verir mi?
-
Âlimlerin Kur'an ve sünnetten istihraç yaptığı mevzuların, kabul edilmemesine ne cevap verebiliriz? Kitap ve sünnette bu mevzu yok, dendiğinde ne denebilir?
-
Sohbete davet edilip gittiğimizde bizlere para veya maddi bir şey hediye edilmek isteniliyor. Almamakta ısrar ediyor, bazen de sadaka kutusuna koymak için alıyoruz; uygun mudur?
-
Ramazan'da camilere bidatlar girmesi konusunda; o dönemde Türkçe ezan sadece Ramazan'da mı okunuyordu?
-
Yapabileceğim işlerde kendime güvenip "Allah'ın izniyle yaparım." diyorum. Bu enaniyet olur mu?
-
Üstad, dünyaya hiç bakmamayı salık verirken, bugün Nurlarla irtibatlı kimselerin, dünyevi hadiseleri takip etmeleri, nasıl değerlendirilmeli?
-
Üstad her hâdiseye çok güzel bakıp müthiş izahlar yapıyor. Biz neden, bazen güzellikleri bile göremiyoruz?
-
Risale-i Nurların insana taktığı gözlük nasıldır?
-
Üstad, fıkhi meselerde tamamen İmam Şafii'ye, akaidi meselelerde ise tamamen Maturidi'ye uymuş ise, geçmiş âlimlerin halledemediği ya da ihtilafta kaldıkları hangi meselelere çözüm getirmiştir?
-
Üstad'ın "Hür Adam" filmine alaka az olursa, çok üzülürüm. Böyle bir durumda nasıl hareket etmeli, tavrımız ne olmalıdır?
-
Risaleler dışındaki kitaplardan (tefsir, fıkıh, ilmihal) tavsiye edebileceğiniz eserler nelerdir?
-
Kadınların meşvereti caiz midir? Şer'i olarak hanımların istişare yapma hukukuna sahip olmadığı iddiasına; Âyet, Hadis ve Risale-i Nur ışığında izahat yapar mısınız?
-
Allah, veli kullarına, neden veli olduğunu belli ettirmiyor? Veli zatlar makamlarının farkındalar mı?
-
Kadınların evlilik sonrası hizmetlerinin devamı nasıl olmalı, eşi izin vermiyorsa ne yapmalı? Hatta kandillere katılmanın bile dinen caiz olmadığını söyleyenler var!
-
Bir dönem çok Risale okuduk; ancak aynı isteğimizi hep koruyamıyoruz. Vaktimizi hizmetle mi, yoksa şahsi okuma ile mi geçirmemizi tavsiye edersiniz?
-
Üstad'a "Sen boş bir insana benzemiyorsun. Allah seni bu asra imam yapsın." şeklinde denildiğine dair bir bilgi var mıdır?
-
Fütuh-ul Gayb kitabını okumamızın, mesleğimiz açısından, bizim de istifademize medar olur mu?
-
"Kadın ve evlatla meşgul edilmemek" ile "İzdivaç ediniz, çoğalınız." mealindeki hadisleri; evlilik ve hizmet açısından değerlendirir misiniz?
-
Beni Kurayza Yahudileri hakkında verilen hükmü Üstad nasıl değerlendirmiştir?
-
Üstadımız'ın tebliğ anlayışına yakın, kitaplarında tahkik üzere fikirleri benimseme, zamanın şartlarını anlayıp karşılığını verme gibi mühim meselelere eserlerinde yer veren İslam âlimleri var mı?
-
Siyasete girmenin ölçüsü ne olmalı? "Siyasete girip de dine hizmet edilebilir." Düşüncesi şeytanın oyunu mu?
-
Müspet hareket etmek, haksızlık karşısında susmak ya da eğilmek manasına gelmiyor mu?
-
Büyük başarılar bir kısım insanlara mal edilerek anlatılıyor. Bunun böyle olmadığını nasıl anlatabiliriz?
-
Günahkâr insanın hizmette yeri nedir? Rabbim hizmet etme imkânı bahşetmiş; ama işlediğim büyük günahları hatırladıkça utanıyor, ben bu nezih ortama göre değilim, diyorum. Bu tavrım doğru mu?
-
Hizmetle ilgilenen ağabey ve vakıfların, maddi statü sahipleri ile daha çok ilgilenmeleri, avam tabakasına tersi şekilde davranmaları doğru mu? Bu tip hatalardan dolayı hizmet bırakılabilir mi?
-
Bir kenara çekilip kendini ibadete vermek, vazife ve hizmetini terk etmek doğru mu? Sosyal hayata girmeye zaruret mi var?
-
Bir sahabe cihada gitmek için gelince Efendimiz "Anne-babana hizmet et." demiş. Bizim; ailemize bakmamız mı, yoksa hizmete can-ı gönülden katılmamız mı gerek?
-
Risaleler hakkında kitap yazan bir Nur Talebesi, Hulusi Ağabey'in kendisine, defalarca tesettürün yalnız çarşaf ile olacağını söylediğini belirtmiş. Ve bu ifadesini Üstad'a kadar da dayandırmış...
-
İslam'a göre tarih ilim sayılıyor mu? Tarih ilmini öğrensem sevap kazanır mıyım?
-
Ehl-i sünnetten Celcelutiyeye ehemmiyet verip, talebe veya müritlerine okumayı telkin eden alim veya şeyh var mı?
-
Hizmeti hangi kaynaklarla yürüteceğimize dair Üstad'ımızın görüşleri nelerdir; hizmetin gelirleri nelerdir?
-
Cemaatlerde hizmet eden bayanların, erkeklerden çok daha ön planda olmaları, televizyon ve radyolarda sunuculuk yapmaları doğru mu? Bu yüzden, cemaatten ayrılmak istiyorum.
-
"Şeker Mektubu" diye bir mektup var mıdır?
-
Kişisel gelişim kitaplarındaki özgüven kazanma yöntemleri ile "Acz-Fakr-Şefkat-Şükür-Tefekkür" sistemini karşılaştırır mısınız? Bu sistemin bize kazandırdığı nedir?
-
Üstad yarı ümmi miydi? Neden gelen ilhamları kendisi kayda geçirmiyordu, başkalarına yazdırıyordu?
-
Vakıflık hakkında Risale-i Nur'da bir teşvik var mıdır? Evlenip içtimai hayatta öğretmenliğini yapıp da hizmet etmek mi, yoksa vakıf olup hizmet etmek mi daha iyidir?
-
Bütün hasselerimizle, bir ayet veya kelimelerden (hadis veya risale) bütün mana tabakalarını hissetmek ve anlamak için neler yapılmalı?
-
Zulüm gören bir milletin, zulmüne bilerek sebep olan Müslüman kardeşine ayaklanması, dini açıdan nasıl değerlendirilmeli?
-
Lahikaları da manevî tefsirden sayabilir miyiz? Onlar ağabeylerin yazdıkları mektuplardan ibaret...
-
Müminde feraset nasıl olmalı? Feraset ile istişare ilişkisi var mı? Yoksa günümüzde istişare ferasetin kapısı mıdır?
-
Bazı ağabeylerin, yardım yaptığımız halde, daha fazla beklenti içerisine girmeleri, hâl ve kal diliyle söylemeleri doğru mu?
-
Nurcu görünüp, Nurcular adına Atatürk'e hakaret eden kişiler hakkında ne dersiniz?
-
Türkiye'de yaşanan olayları -siyasi, adli, içtimai, askeri mevzular- takip etmek, gündemden haberdar olmak hususunda nasıl bir tutum içerisinde olmalıyız?
-
"Levh-i Mahv ve İsbat" tabiat mıdır, tabiatçıları yanıltan nokta neresidir?
-
Mehdi'nin irşadını vehbi olarak yapmasını nasıl anlayacağız?
-
Bizler Mehdi Cemaatinin bir ferdi olabilir miyiz?
-
Hz. Mehdi ile Hz. İsa aynı zamanda mı gelecekler?
-
Hazret-i İsa'yı kimlerin tanıdığı hususunda bilgi verir misiniz? Mehdiyi de ancak yakınları mı tanıyacak?
-
Hadislerde; Mehdi zamanında, bolluk bereketten, rahatlıktan bahsediliyor; ama şu an hiçbiri görülmüyor. Ne dersiniz?
-
Kürt Meselesinin Çözümünde Dinin Yeri Nedir?
-
Bazı cemaatlerdeki "lüks hayat" sürülmesi yadırganıp, hizmetlere de sekte vuruyor. Bin bir zorluklarla büyüyen vakıfların meyvesinin, hizmet eden insanlara akması caiz mi?
-
Ülfetten nasıl kurtulabiliriz?
-
Risalelerde geçen dua çeşitlerini tafsilatıyla izah eder misiniz?
-
Psikoloji ilmine, Risale-i Nur gözüyle nasıl bakılmalıdır?
-
Risale-i Nur'da balina için "balık", yarasa ve sinek için "kuş" tabirleri geçiyor. Zahiren bilimsel verilerle çelişiyor gibi, ne dersiniz?