Vakıflık, Müdebbirlik, Evlilik

İçerikler


  1. Üstad'ın ve bazı talebelerinin kendilerini Risale-i Nur'a vakfetmelerini, "Dünya için ahireti, ahiret için dünyayı terk eden sizin hayırlınız değildir." hadisiyle nasıl telif edebiliriz?

  2. Vakıflığın herhangi bir beldedeki süresi ile ilgili Risalelerde veya hatıralarda bir bilgi var mı? Herhangi bir sınır koyulmuş mu? Bir vakfın bir yerde ne kadar duracağı, neye göre belirlenir?

  3. Nur medreselerinde kalan müdebbirin vasıfları ve yapması gerekenler nelerdir, uyması gereken düsturlar hakkında bilgi verir misiniz?

  4. "Müdebbir" kelimesinin kullanımına baktığımız zaman Allah (c.c) için kullanılan bir sıfat iken, bu sıfatı insanlar için; özellikle Risale-i Nur dairesi içerisindeki abiler için kullanmak doğru mudur?

  5. Lise talebelerinin başında müdebbirlik yapan biri olarak; öğrencileri önce sabah namazına kaldırma, sonra okula yollama gibi şeyler bana angarya gibi geliyor. Önerileriniz neler olabilir?

  6. Hizmette devam edip evlenmemek konusunda; Allah, Peygamber, Üstad ve valideyn hakkını nasıl değerlendirmeliyiz? ...

  7. Hayatını Nurlara vakf etmek, vakıf olmak, evlenmemek sünnete muhalif değil mi?

  8. Vakıf kardeşler, cemaat fertleri ile çoğu zaman gergin olabiliyor ve "Ben bilirim, benim dediğim olur." şeklinde dayatmalar görünüyor. Bunun sebebi ve çözümü ne olabilir?

  9. Hatiplik ve konuşma eksikliği olan birinin vakıflık yapması doğru değil diye düşünüyorum, ne yapmamı tavsiye edersiniz?

  10. Evlenmeye teşvik eden hadisler yanında evlenmemeyi teşvik eden hadislere de rastlıyoruz. Bunu nasıl izah edersiniz?

  11. Risale-i Nur, sahebe efendilerimizin gittiği yoldan gidiyor; sahebeler hayatı içtimaiyeye girdikleri halde -siyaset, meslek gibi- neden vakıf abiler sadece Risale-i Nur için çalışıyorlar?

  12. Üstad'ın evlilik hakkında "tenakehu tabe lekum" hükmü daimi değil, diyor. Kur'an'ın hükmü daimi değil mi, açıklar mısınız? Bir de "Benden iki yüz yıl sonra evlenmeyen zarar etmez ya da evlenmeyebilirsiniz." diye hadis var mıdır?

  13. Üstadımızın açmış olduğu bu cadde-i kübrada, tam hakiki bir Nur talabesi olmak için illa vakıf kalmak mı gerekiyor, vakıf olmak şart mı, makbuliyetin ölçüsü ne olabilir?

  14. Risale-i Nur ile meşgul olan biri, eş seçiminde neye dikkat etmelidir; farklı meslek veya meşrepten veya Risaleleri hiç bilmeyenlerle de evlenebilir mi?

  15. Üstad'ın Vakıflık Hakkında Beyanatı Var mı?

  16. Üstadın, hanımlara "evlenmeyin" şeklinde bir tavsiyesi var mı?

  17. Hayatını iman ve Kur'an hizmetine vakfetmek ne demektir? Vakıfın vazifeleri nelerdir? Bu zamanda vakıflığın ehemmiyeti nedir?

  18. Bir çok Nur talebesi evlenmiyor. Sebebini ise Peygamber (asm)'in, evlenmeyip kendini İslam'a adayan insanları övücü hadisine bağlıyorlar. Böyle bir hadis var mı ve yaptıkları doğru bir şey mi? Evlenmeden hizmet etmek hakkında bilgi verir misiniz?

  19. Vakıflık olayının dinimizde yeri nedir? Vakıf Ağabeylere tarihte kimleri örnek gösterebiliriz. Mesela Suffa Ashabı olabilir mi? Ya da buna işaret eden ayet ve hadisler nelerdir?

  20. Evlenecek adayların, birbirlerine "Ya ben ya hizmet?" şeklinde şart koşmaları ne derece doğrudur, konu hakkında bilgi verir misiniz?

  21. "Ben, benden sonra erkekler için kadınlardan daha tehlikeli bir fitne bırakmadım." hadisi ile ilgili Risalelerde bilgi var mı? Üstad'ın evlenmemesini bu hadise bağlayabilir miyiz?

Yükleniyor...