"Tabiat için her bir cüz toprakta ve suda ve havada, milyarlarla madenî matbaalar, fabrikalar bulunması lâzım." Neden? Tohumun içerisinde zaten program var, ne olacağı bellidir. Çiçekleri meyveleri açtıran; Allah'ın o tohuma yüklediği program değil mi?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Tohumlar ve tohumların içindeki programlar nerden çıkıyor; gökten düşmüyor, insanlar da üretmediğine göre, demek bütün canlılığın menşei olan toprak, hava, su gibi temel unsurlar vesilesi ile yaratılıyorlar.

İlliyet (sebep / sonuç) esasına göre ortada bir program varsa, o programı yazan bir de yazılımcı gerek. Tohumların menşei de toprak olduğuna göre, o zaman toprağın her bir tohuma özgü bir yazılım yazması icap ediyor.

Çünkü tabiat fikrine kapılanlar yaşamın kaynağı olarak dört temel unsur olan toprak, hava, su ve ateşi gösteriyorlar. Şayet bütün yaşamlar bu gibi unsurlardan çıkıyor ise, tohum ve onun içindeki programları kim yazıyor kim üretiyor? Şayet toprak dersen, o zaman toprak içinde her tohumu ve içindeki programı yazacak bir yazılımcının olduğunu kabul etmen gerekiyor.

“Madeni matbaalar ve fabrikalar” tabiri bir örnek bir temsildir. Bunun yerine toprak içinde her tohuma ayrı bir yazılımcının olması gerekir de diyebiliriz. Çünkü nebatat ve hayvanat adedince tohumlar, yumurtalar, spermler bulunuyor ve bunların hepsinin de sistemi ve işleyişleri birbirinden çok farklı.

Ne tohumu ne de içindeki programı iradesiz, cahil, cansız ve şuursuz olan toprak ya da ve benzeri unsurlar icat edip yaratamaz. Bütün bu sanat harikalarını ancak sonsuz ilim, irade ve kudret sahibi olan Allah yaratabilir.

Her tohumun içine o programı yazan ve derceden de Allah’ın sonsuz ilim ve iradesidir. Aksini iddia etmek aptallıktan başka bir şey değildir...

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 1.608
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...