Tabiin döneminden bu güne kadar kelam ilmi çeşitli mevzularda yenilendi... Bu ilmin Risale-i Nur'da ve Üstadımızın fikirlerinde yeri ve konumu nedir? Risale-i Nur kelam ilminden mi gelmiştir?
Değerli Kardeşimiz;
İlm-i Kelam: Allah’ın varlığını ve birliğini akli deliller ile ispat etmeye çalışan bir ilim dalıdır. Konusu Allah’ın Zatı ve sıfatlarıdır. Bunun yanında inanca dair konuları da inceler.
İmam Taftazani kelam ilminin gayesini, "kesin delillerle dini akideleri bilme" şeklinde tarif ediyor.
Kelam ilmi tarihi sürecinde bir çok merhaleler geçirip değişik felsefi ve tasavvufi ekollerden etkilenmiştir. Her asırda gelen mücedditler de bu ilme önemli katkılar ve değerler bahşetmiştir.
Kelam ilmini bir ağaca benzetirsek, bu ağacın en son ve en mükemmel meyvesi Risale-i Nurlardır. Risale-i Nurlar bu tarihi sürecin bir birikimi ve en son mahsulüdür, diyebiliriz. Nasıl maddi ilimlerde terakki ve tekemmül tedricen, yani yavaş yavaş gelişir ve mükemmel bir hal alır.
Aynı şekilde, İmam Azam ile temeli atılan ve İmam Eşari ve Maturidi ile sistemleştirilen ve Fahru Razi ile terakki eden ve İmam Gazali ile kabuk değiştiren Kelam ilmi, Risale-i Nurlar ile en son ve en mükemmel halini almıştır, denebilir.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar