Tilki ve maymunların yiyecek peşinden koştukları için en çok onlar aç kalıyor, ağaçlar ise yerinde kaldıkları için en çok rızık onlara gidiyor... Peki şimdi birisi, "O zaman yerimizde oturalım, Allah rızkımızı gönderir." dese haklı olmaz mı?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Üstad Hazretleri çalışmayın, rızkınızın peşinden koşmayın demiyor. Asıl vazifemizi unutup, yalnız rızık kazanmak için yaratılmış gibi, hırsla onun peşinde koşmanın doğru olmadığı ifade edilmektedir.

Ayrıca rızkın peşinde koşmak bir duadır. Rızkı verecek olan yine Allah'tır. Sabahtan akşama kadar rızkın peşinde koştuğu halde, fakir olan nice insanlar vardır.

Cenab-ı Hak “İnsana çalıştığından başkası yoktur.” (Necm Suresi,53/39) buyurarak çalışmayı emretmiştir.

Resul-i Ekrem Efendimiz (asm) de

“Çalışan Allah’ın dostu ve sevgilisidir.” (bk. Taberani, Evsat, 8/80; Beyhaki, Şuabu’l-İman, 2/88)

“İki günü eşit olan ziyandadır.” (bk. Aclunî, Keşfu’l-Hafa, II, 233; İhya, 4/335)

“Bir kimse kendi eliyle çalışıp yediğinden daha hayırlı bir şey yememiştir.” (Buharî, “Büyû”, 15)

buyurarak, çalışmanın ehemmiyetine dikkat çekmiştir.

Ahiret hayatının saadeti ve rahatı hayır ve hasenatla mümkün olacağı gibi, dünya hayatının huzur ve refah içinde geçmesi de say ve gayretle mümkündür. Ancak insanın her arzu ettiği şeye nail olması mümkün değildir.

Rızkın, Allah'ın elinde olduğunu anlatmak için, tilki ile balık, ağaç ile maymun, bebek ile zeki insan mukayesesi yapılmaktadır.

Kaldı ki bu, itikadî bir meseledir ve her sahada kullanılmaktadır. Mesela;

Hasta olan kişi, doktora gider ama şifayı Allah'tan bekler; şifayı veren Allah'tır. Rızık aramaya giden kişi de rızık için elinden geleni yaptıktan sonra, rızkı Allah'tan bekler.

Bunun en bariz misalini çiftçinin, tarlaya buğdayı serpmesinden sonraki hâlinde görüyoruz. Rızkını topraktan değil, Allah'tan beklemektedir. Bu konu için Beşinci Söz’e bakılabilir.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...