"Üçüncü nükte: Evet, kahır ve cebirle zahirî bir hâkimiyet, sathî bir tahakküm, kısa bir zamanda ibka edilebilir. Fakat bütün kalblere, fikirlere, ruhlara icrâ-yı tesir ederek, zahiren ve bâtınen beğendirmek şartıyla vicdanlar üzerine hâkimiyet..." İzah?

Soru Detayı

"Üçüncü nükte: Evet, kahır ve cebirle zahirî bir hâkimiyet, sathî bir tahakküm, kısa bir zamanda ibka edilebilir. Fakat bütün kalblere, fikirlere, ruhlara icrâ-yı tesir ederek, zahiren ve bâtınen beğendirmek şartıyla vicdanlar üzerine hâkimiyetini muhafaza ve ibka etmek, en büyük harika olmakla, ancak nübüvvetin hassalarından olabilir." İzah eder misiniz; "zahiren ve batınen beğendirmek" ne demektir?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Kaba kuvvet ve baskı ile insanları itaat altına almak, uzun süreli değil kısa süreli olabilir. Ama insanların gönül ve kalplerini fethederek sağlanan itaat, hem uzun sürelidir hem de gönüllülük esasına dayanır.

Zalim ve diktatörler insanları baskı ve zulüm ile kısa süreli yönetebilirler, ama Peygamber Efendimiz (asv) gibi adil ve mübarek insanlar, insanların kalbini ve ruhunu etkiledikleri için, insanlar onlara hem gönüllü hem de severek itaat ederler.

Mesela, milyarlarca Müslüman Peygamber Efendimize (asv), aradan bin dört yüz yıl geçmesine rağmen, hâlâ severek ve isteyerek itaat ediyor ve ona saygı ile tazimde bulunuyor. Bu saygı ve sevgi korku ve cebir ile değil, mucizevi bir etkileme ve kendini sevdirme ile izah edilebilir.

Kaba ve baskıcı adamları kimse sevmez, hele aradan bir zaman geçtikten sonra ne itaat kalır ne de zoraki saygı kalır.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 1.779
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

drerkan
zahiren ve batınen ne demektir?
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (Muaz)

"Zahiren" kelimesi insanı zorbalıkla itaat altına almak, yani bedenine ve özgürlüğüne hükmetmek anlamına gelirken "batinen" kelimesi ise, insanın gönlüne ve kalbine hükmetmek anlamına geliyor.
Gönle hükmetmek sevgi ve saygı ile olur. 

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...