Üstad, mevtin dehşetli olmayıp, onu dehşetlendirenin dalalet ve küfür olduğunu söylüyor. Başka zatlar ölümü dehşetli tasvir ediyor. Bu farkı nasıl anlayabiliriz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Bu meseleye Üstad Hazretlerinin şu ifadeleri işaret ediyor:

"Yani, 'Eğer dostlardan mufarakat olmasaydı, ölüm ruhlarımıza yol bulamazdı ki, gelsin, alsın.' Demek, en ziyade insanı öldüren, ahbaptan mufarakattir. Evet, hiçbir şey beni o vaziyet kadar yandırmamış, ağlatmamış. Eğer Kur'ân'dan, imandan medet gelmeseydi, o gam, o keder, o hüzün, ruhumu uçuracak gibi tesirat yapacaktı."(1)

Eğer dostlardan ayrılmak olmasaydı, yani ölümde ayrılık acısı olmasa idi, ölüm ruhlarımıza yol bulamazdı, yani ölüm insanlara o kadar da ürperti ve dehşet vermezdi. Ölümü dehşetli ve ürpertili kılan şey, alıştığımız ve ünsiyet ettiğimiz dostlarımızdan ayrılmak ve onları bir daha dünya gözü ile görememek acısıdır. Bu beyitte şair ölümün maddi ve zahiri yüzüne bakarak ölümü bir ayrılık kaynağı ve dost ve ahbaplardan ebedi bir hasret sancısı olarak algılıyor. Haliyle bu bakış insana bir karamsarlık ve acı veriyor. Şair bu acısını bu beyit ile ifade ediyor.

Üstad Hazretleri, şayet ben de ölüme şairin bu sığ bakışı gibi baksa idim, ölüm benim ruhumda çok acı ve derin tesirler bırakacak ve dehşetli tahribatlarda bulunacaktı diyor. Ama Kur’an nuru ölümün sırrını çözdüğü için, ölüm şairin algıladığı gibi bir ebedi hüsran ve acıklı bir ayrılık değil, tam aksine ebedi bir saadet ve kavuşmanın bir ilk adımı ve bir başlangıcı hükmündedir. Öyle ise ölümden korkup ürkmenin kimseye bir faydası yoktur ve ölüme bir çözüm de değildir. Onun yüzüne merdane bakıp bizden ne istiyor ise hakkını vermeliyiz. Bizden istediği tek şey Allah’a hakkı ile kul olmaktır.

Ölümün fiziki bir takım acı ve elemlerini de dünyada çektiğimiz sıkıntı ve hastalıklar nevinden telakki etmeliyiz. Fiziki acılar bir anlıktır, gelip geçer, ama manevi ve ruhi acıların tahribatı daha tesirli ve daha devamlıdır.

Ölümün arkasındaki sonsuz kavuşma ve sonsuz hayat, ölümün bütün sinirlerini kuruttuğu için, insana çok az bir maddi acıyı bırakıyor. Bu az ve maddi acıdan da ürpermek mümin bir insana yakışmaz. Allah hayırlı ve imanlı ölmeyi nasip etsin, demeliyiz.

(1) bk. Lem'alar, Yirmi Altıncı Lem'a, On Üçüncü Rica.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 4.777
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...