Üstad'a musallat olunmasaydı veya daha fazla yardımcısı olsaydı, Risale-i Nur daha iyi yazılabilir miydi? Bazen bazı yerler erteleniyor veya yazılmıyor, konu hakkında bilgi verir misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Daha iyi yazar mıydı?" sorusu yerine, "Daha fazla yayılır mıydı?" demek gerekir. Zira Risale-i Nur'un içeriğinde, ilmi ve ikna etme yönlerinde herhangi bir eksiklik ya da noksanlık bulunmuyor.

Hatta rahat ve konforlu bir yaşamda yazılan eserler etkili ve mükemmel olamıyor. Bu yüzden tarihte ilgi gören mükemmel eserlerin büyük bir kısmı meşakkatler ve sıkıntılar içinde telif edilmiştir.

Risale-i Nur'u değerli ve etkili kılan en büyük sebeplerden birisi de müellifin samimi ve metanetli yaşamıdır. Büyük sıkıntı ve çileler onu tekemmül ettirip Risale-i Nur'un telifine hazırlamıştır. Zahmet olmadan rahmet gelmiyor, bu kainatın değişmez bir kuralıdır. Risale-i Nurlar büyük zahmetlerin bir neticesi bir rahmetidir.

Ayrıca tekamül ve olgunlaşma zıtların çarpışmasına bağlıdır. Zıtlar olmadan kemal ve cemalin değeri anlaşılmaz. Bu sebeple Allah dalaleti hidayete musallat etmiş ki hidayet tasaffi ve tekemmül etsin.

Risale-i Nurlar ilahi ilham ve ihtar ile yazılmış manevi bir tefsirdir ve bu zamanın ihtiyaç ve gereklerine bakıyorlar. Bu sebeple Risale-i Nur'u klasik tefsir ve teknik imkanlarla izah etmek eksik ve yanlış olur. İhtiyacın şiddetli olması ortamın zorlu ve meşakkatli olması eserin mükemmel olmasının birer dinamiği birer nedenidir.

Ertelemesi zuhurata tabi olmasından dolayıdır. Yani Üstadımız Risale-i Nur'u planlı ve kasti olarak değil zuhurat ve ilham ile telif etmiştir. Bu nedenle Risalelerin ya da konu başlıklarının bazen ertelenmesi bazen hiç yazılmaması noksanlık değil normal bir durumdur...

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 1.255
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...