Üstad'ın "herkesin, hatta kendi sözlerinin bile mihenge vurulması gerektiğini" söylemesi ile "Risaleleri bir sene okuyanın hakikatli bir âlim olacağı" şeklindeki ifadelerini nasıl anlamalıyız?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Üstad Hazretlerinin sözlerini ikiye ayırmak gerekir:

1. Üstad'ın doğrudan kendi ifadeleri: Eski Said döneminde genellikle kendi ilminin kudretiyle kitaplar yazar, sorulara cevaplar verir ve meseleleri kendi zihniyle yorumlardı. Bu gibi bir durumda elbette ki Üstad'ın ifadelerinde yine ciddi bir isabet söz konusu idi. Buna rağmen Üstadımız "Benim sözümü ben söyledim diye kabul etmeyiniz" buyurarak, insanlara hüsnüzan etmenin bazı güzel tarafları olsa da, bu asırda çoğu insanlara zarar verebilecek bir durum oluşturmaktadır. Bu nedenle herkesin sözünü mantık terazisiyle tartılması hususunda tavsiyeler vermektedir.

2. Üstad Hazretlerinin sünühat ve ilham ile yazdığı eserlerdeki ifadeleri: Bu ifadelerde mükemmel bir isabet ve delil kuvveti olduğu, çoğu alimler ve ilim adamları tarafından tasdik edilmiştir. Bu nedenle Üstad Hazretlerinin "Davamız mücerred değil, herbirisi bürhan-ı kat'i ile müberhendir." ifadesi bu konumuza ışık tutmaktadır.

Yani Kur'an'ın hakiki bir tefsiri olan Risale-i Nur, bu asrın insanlarını bütün tabakalarını doyuracak kapasitededir. Bunları anlayarak ve kabul ederek okuyan inşaallah zamanın büyük bir âlimi olduğu gibi, imanını da kurtarır.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 4.221
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

şefkat

''Zamanın büyük bir alimi olur ''sözünden maksat imani yani itikadi meselelerde bir alim olur şeklinde idrak etmek daha doğru olur kanaatindeyim.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...