"Ve keza, insanın elindeki ihtiyar pek dardır. Havâssının en genişi hayal olduğu halde, o hayal akıl ve aklın semerelerini ihata edemez. Bunları, bu kadar büyük iken, nasıl daire-i ihtiyarına idhal edip, onlarla iftihar ediyorsun." İzah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
İnsanın aczinin bir başka ciheti de bu cümlelerle sergileniyor. Tâ ki haddini bilsin ve amellerine sahip çıkıp da cennetini garanti görmesin.
İnsanın hayali bir anda yıldızlara gidebiliyor, isterse okyanuslara uzanabiliyor. Ama, hemen yanı başında sayılan akla ulaşamıyor. Akıl nasıl bir şeydir? Nasıl çalışır? Elde ettiği bilgileri hafızaya nasıl gönderir? Bu işler hayalin ulaşamayacağı kadar büyüktür, geniştir ve derindir. Öyle ise biz, aklımızın çalışmasını kendimize mal edemeyiz ve onunla elde ettiğimiz güzelliklere de hakiki sahip çıkamayız. O tezgâh da Allah’ındır, ondan çıkan güzel mahsuller de. Bizim elimizde olan, sadece onu doğru yahut yanlış çalıştırmaya yönelmek, o büyük sermayeyi iyi yahut kötü kullanmaktır.
İrademizin eli, gerçekte çok kısadır, cüz'îdir. Sadece tercih yapabiliyoruz. Öyle ki, vücudumuzda meydana gelen sayısız hâdiselerden ve harika faaliyetlerden haberimiz bile yok.
Mesela, karaciğerin dört yüzden fazla vazifesi tespit edilmiştir. Ancak bunlardan hiç birinin nasıl işlediğini bilmiyoruz. Kanımızın deveran etmesinden, kalbimizin çalışmasından, saniyede milyonlarca alyuvarın ölüp yenisinin yaratılmasından haberimiz yok.
Aynı şekilde kendi aklımızın mahiyetinden ve yaptığı mükemmel işlerden de habersiziz. Hayal duygusu, bizim en geniş ve eli en uzun duygumuz olduğu halde, aklımızın ortaya koyduğu geniş daireyi ihata edemiyor. Demek ki, irademiz gerçekten de cüz’îdir.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar