"Yirmi dörtten birisini, hakikî bir hayat-ı ebedîyenin saadetine medar olacak bir güzel ve hoş ve rahat ve rahmet bir hizmete sarf etmek..." İzah eder misiniz? Namazın, ciddî bir iştiyaka ve hoş bir zevki tahrike sebep olmasını nasıl gerçekleştirebiliriz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Namazın ciddi bir iştiyaka ve hoş bir zevki tahrike sebep olması:

İnsan, istikbalde kılacağı bütün namazları şimdi düşünüp yersiz bir usanca maruz kalmak yerine, daha önce kıldığı namazları düşünüp şevke gelebilir.

Vakit girmeden namaz farz olmadığına göre, insan sadece içinde bulunduğu vakitte kılacağı namazı düşünmeli ve “Ben yıllardan beri namaz kılıyorum, bir vakit namazı da rahatlıkla kılabilirim.” diyerek, namazını şevk ile eda etmelidir.

Öte yandan, namaz kılmakla Rabbine muhatap olduğunu, onun emrini yerine getirdiğini ve bütün ihtiyaçları için ona yalvarıp, bütün düşmanlarının şerrinden de yine ona sığındığını düşünen insan, bu manevi hazlara bir de namazın ahiretteki sonsuz meyvelerini eklediğinde, namazını usançla değil, “hoş bir zevk” ile kılar.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

zeynepyavuz

Bu iman hakikatlerini senelerce okuduğu ve kabul ettiği halde bir insan neden bazen namaz kılmaya üşenir, tembellik eder?

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Sorularla Risale

Nefis, şeytan, tenperverlik hissi insan ölene kadar insanda hükmünü ve tesirini göstermeye devam eder. Bu sebeple iman ne kadar güçlü ve kuvvetli olmuş olsa da ibadet konusunda insan bu üç düşman sayesinde zorlanır mücadele eder ve sabır göstermek zorundadır.

Bu mücadele ve sabır insanın manen tekemmül edip terakki etmesinide sağlar. İnsan bu dünyaya imtihan olmaya, terbiye görmeye, terakki ve tekamül etmeye gelmiştir. Bunların olabilmesi içinde insanın her an mücadele edeceği düşmanlara ihtiyaç vardır ki bunlar nefis, şeytan, tenperverlik hissi gibi şeylerdir.

Her namaz vakti insan için bir imtihan nefis ile mücadele, konfor hissi ile mücahede etmek demektir. Namaza karşı üşenme ve tembellik hissi buradan geliyor. Bu hisler olmasa namaz kılmak yeme içme gibi adiyattan olacaktı.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yükleniyor...