Zübeyir Gündüzalp Ağabey'in bir kardeşe; "Genç iken Risale-i Nur oku, evradları yaşlanınca okursun, Risaleleri daha çok oku." dediğini okudum. Bunu nasıl anlamalıyız?
Değerli Kardeşimiz;
Gençlikte hissiyat galip olduğundan, hissiyatı terbiye ve teskin etmek için tahkiki iman derslerinin okunması daha elzemdir. Evrad ve ezkar; daha ziyade hissiyatın teskin bulduğu kemal yaşlarda güzel düşer.
Zübeyir Ağabey burada, gençlik döneminde galiben tahkiki iman derslerinin okunmasını teşvik ediyor. Yoksa hiç evrat okumasın demiyor.
Diğer bir husus; gençlik dönemi ilim açısından verimli bir dönemdir. Bu yüzden gençlik enerjisini, ilim ve Risale-i Nur'da terakki etmeye harcamak daha makuldür. Evrat ve ezkar çaba ve gayret isteyen bir ibadet değildir; hangi yaşta okunsa olur. Ama ilim öğrenmek, en güzel gençlikte olur.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Bediüzzaman Hz.leri Risale-i Nur evrad (dua) makamında okunabilir, demiş. Bu cümle nerede geçiyor?
Bu konuda Kastamonu Lahikasında yer şu ifadeler vardır. Bu ifadeler bir gerekçe teşkil edebilir.
"İki üç gün evvel, Yirmi İkinci Söz tashih edilirken dinledim. Gördüm ki, içinde hem küllî zikir, hem geniş fikir, hem kesretli tehlil, hem kuvvetli iman dersi, hem gafletsiz huzur, hem kudsî hikmet, hem yüksek bir ibadet-i tefekküriye gibi nurlar var. Bir kısım şakirtlerin ibadet niyetiyle risaleleri, ya yazmak veya okumak veya dinlemekliğin hikmetini bildim. Bârekâllah dedim, hak verdim."