Zübeyir Gündüzalp Ağabey'in lokal, çayhane tarzı bir yer açılıp orada alenen hizmet edilmesini istediği, Üstad'ın da karşı çıktığı ifade edilir. Günümüzde böyle yerlerde hizmet edilebiliyor. Bakış açımız nasıl olmalı?
Değerli Kardeşimiz;
Üstadımız, muhtemelen o düşünceyi o dönem şartlarının müsadesizliği yüzünden kabul etmedi. Zira baskının had safhada olduğu ve siyasetin sürekli bahane aradığı o dönemde, böyle bir hizmet şekli fazlası ile resmi fazlası ile alenen fazlası ile göz önünde olurdu.
Oysa o dönemin en büyük hizmet prensibi "sırran tenevverat" idi. Ama bu prensip ilelebet böyle gidecek diye bir kaide de bulunmuyor. Demokrasinin yerleştiği, özgürlüğün yaygınlaştığı bir ortamda pekâlâ bu tarz hizmetler olabilir. Bu yüzden kalıpçı olup, değişken bir prensibi ilelebet değişmez ilan etmek yanlış ve tutucu bir yaklaşım olur.
Biz Risale-i Nur'un bütün müspet vesileler ile anlatılabileceğine inanıyoruz. Tek yol tek tarz tek metot bağnazlığına düşmemek gerekir. En azından kendimiz yapmasak bile yapana ters bakmamalıyız...
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Genel anlamda Risale-i Nurun şu kaideleri sabit şu kaideleri değişken diyemeyiz. Konuya göre cevap verilmeli ve meseleye şartlar dahilinde yaklaşılmalıdır.
Baskı ve zulmün zirvede olduğu bir dönemde ihtiyat ve sırran tenevvürat çok makul ve gerekli bir kaide olabilir ama demokrasinin yerleştiği özgürlüğün yaygınlaştığı bir ortamda da açıktan hizmetler olabilir.
Siyasette durum farklıdır çünkü her dönemde farklı siyasi görüş ve partiler olabilir. Ve her parti tabanında Risale-i Nura gönül verenler bulunur. Bu yüzden bir partiyi zahiren Risale-i Nur hareketinin bir partisiymiş gibi lanse etmek iman hizmeti açısından çok riskli ve mahzurlu olur.