Özel Nimetler

Bil ki: Dikkatle bakıldığında, şems-i şümus denilen “güneşler güneşi” yıl­dı­zın­dan ağacın meyvesine varıncaya kadar her şeyin, sayısız ihtimaller içinde bu tarz­da seçildikleri, diğerlerinden ayırt edildikleri görülür. Hangi şey olursa olsun son­suza bakar. Öyleyse sıfatlarının tecellilerinde bir nihayet olmayan zâttan baş­ka­sı onda bizzât tasarrufta bulunamaz.
Bunu dikkatle düşün!

Bil ki: Nimetlerin umumî oluşu, hususî kasda ve şahsî inayete münafi de­ğil­dir. Çünkü Allahın nimetleri vakıf malı veya nehir suyu gibi değildir ki başıboş bir in’am olarak görülsün ve şahıs kendinde hususî şükre bir ihtiyaç hissetmesin.

Taayyünler ve hususi özellikler, önceden hâsıl olan kaplar ve kalıplar gibi de­ğil­dir ki, o taayyün belirlenen in’am vechini meydana getirmiş olsun. Çünkü Mün’­im-i hakîki (celle şânuh), herkese ona münasip bir tabakta yemeğini ve­ri­yor, ismiyle- resmiyle şahsa özel olarak nimetlerini gönderiyor.
Öyleyse, umumi nimete şükür vacib olduğu gibi, hususi nimete de şükür va­cib­tir.

Ey insan! İnsafla baksan pire, sivrisinek ve benzerlerinden şikâyetçi olmazdın. Çünkü -o latîf, masum mahlûkat- bütün meyveleri ve ekser hayvanları par­çalamana tam bir teslimiyetle tahammül ediyorlar. Öyleyse bazı haşerelerin eliy­le yapılan bu en ehven kısas şekline tahammül etmen, insafa daha uygun olur. Çünkü “yaralamalar kısasa tabidir.” Maide, 45

Bil ki: Kavunu ve elmayı yemen için müheyya eden Zâtın, yeme ihtiyacını sen­den daha iyi bilmesi ve senden başkasının bilmediği damak tadından ha­ber­dar olması lâzımdır. Câmid ve ölü olan kök ve dallar nerede, böyle bir ilim nerede? Öyleyse, sebepler ve dallar ancak ve ancak rahmetin birer oluğu ve nimet­le­rin birer borusu gibidir.

İndirme Linkleri
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yükleniyor...