Yirminci Devâ
İçerikler
-
"Amma vehmî hastalık kısmı ise, onun en müessir ilâcı, ehemmiyet vermemektir. Ehemmiyet verdikçe o büyür, şişer. Ehemmiyet vermezse küçülür, dağılır." depresyon, panik atak gibi hastalıklara önem vermeyip üstüne gidilmezse kendini tekrar ediyor?
-
"Hastalık iki kısımdır. Bir kısmı hakikî, bir kısmı vehmîdir." Hastalığın vehmi kısmına örnek verir misiniz?
-
"Tedavi için ilâçları almak, istimal etmek meşrudur; fakat tesiri ve şifayı Cenâb-ı Haktan bilmek gerektir. Derdi O verdiği gibi, şifayı da O veriyor." İlaç ile şifa arasındaki münasebet nasıldır?
-
Depresyon gibi bir rahatsızlığa yakalanan bir kardeşimizin, Nurları okudukça malesef hastalığının daha da artması veya o zanda olması gibi bir durum var. Bu kardeşimiz için nasıl bir tavsiyeniz olur?
-
Dünyanın varoluşundan günümüze kadar gelen, bazı depresyon ve manik depresif gibi manevi hastalıkların tedavisi için, şu an tıpta fazla bir ilerleme görülmüyor. Hastalar Risalesi'nde bu hastalıkların bahsi hangi kısımda geçiyor?
-
"... Habbeyi kubbe yapar; kuvve-i maneviyesi kırılır. Hususan merhametsiz yarım hekimlere veyahud insafsız doktorlara rastgelse, evhamını daha ziyade tahrik eder. Zengin ise malı gider; yoksa ya aklı gider." Buradaki "Aklı ve malı gider" ne demektir?
-
Üçüncü Söz'de: "Zarar ve menfaat O'nun elindedir." deniyor. Yirmi Beşinci Lem'a'da ise: "Vehim devam ederse hakikate inkılab eder." deniyor. Bu iki cümleyi nasıl telif edebiliriz?