"Tedavi için ilaçları almak, istimal etmek meşrudur; fakat tesiri ve şifayı Cenab-ı Hak'tan bilmek gerektir." İlaç ile şifa arasındaki münasebet nasıldır?
Değerli Kardeşimiz;
İlaç şifanın vesilesidir, o ilaca tesir veren ve hastalığı iyileştiren ise Allah’tır.
"...İlaçlara hasiyetleri veren ve tesiri halk eden, ancak o Şafî-i Hakiki'dir." (Lem'alar, 30. Lem’a, Beşinci Nükte)
Biz hekimin verdiği ilaçları kullanır ve şifa için Cenab-ı Hakk’a dua ederiz. "Şunu yaparsan, şu ilacı alırsan kesin şifa bulursun." demek şifayı sebeplerden bilmek manasına geleceği için, "İnşallah şifa bulursun." demek daha yerinde ve imana münasip olacaktır.
İlahi kudret ile ilaç arasında âdetullah gereği bir bağ ve bir nispet vardır. Allah meyveyi ağaçtan verdiği gibi, şifayı da ilaçtan veriyor. Bu yüzden, hastalıktan kurtulmak ve şifa bulabilmek için doktora gitmek ve onun verdiği ilaçları kullanmak gerekir.
İlahi kudret hayat verir, şifa verir, doyurur, besler, büyütür, hasta eder, öldürür vs... ama bunları da belli bir kaide ve âdetullah üzere yapar. İnsan, sünnetullah kanunlarına uymak mecburiyetindedir.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar