VEYSEL KARÂNÎ
Peygamber Efendimiz (asm) zamanında yaşamış büyük bir velidir. Asıl ismi Üveys bin Amir el-Karnî’dir. Yemen’in Karn köyünde doğdu, doğum tarihi tam olarak bilinmemektedir. Hicri 37 (657) yılında vefat etti. Halk arasında Veysel Karanî olarak bilinmektedir.
Peygamber Efendimizin (asm.) sağlığında Müslüman oldu, fakat onu göremediği için Sahabî olamadı. Bir gün Ashâb-ı Kirâm, Efendimize “Veysel Karânî sizi gördü mü?” diye sorduklarında, şöyle buyurdu: “Mânen gördü, maddeten görmedi.” Bu yüzden, tasavvufta, mânevî âlemde Peygamberimiz ile görüşerek en yüce mertebeye ulaşmaya “Üveysîlik” adı verilir.
Veysel Karanî Yemen’de deve güder, geçimini onunla sağlardı. En önemli vasfı Peygamber Efendimize (asm.) olan aşkı, ibadete canla başla devamı ve annesine olan saygı ve sevgisidir. Peygamber Efendimiz vefatına yaklaşınca, hırkasının Veysel Karani’ye verilmesini istedi ve vefatından sonra Hz. Ömer ve Hz. Ali tarafından hırka ona teslim edildi. Bu hırka günümüzde İstanbul-Fatih’teki Hırka-i Şerif Camii'nde bulunmakta ve her sene Ramazan ayında ziyarete açılmaktadır.
Veysel Karânî, Sıffîn Savaşında Hz. Ali’nin tarafında savaştı ve bu savaşta şehit oldu.