Öğrenci ve çalışan kardeşleri, İman ve Kur'an derslerine kazandırmak için, iyi ve güzel bir diyalog nasıl olur?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Diyalog, insan fıtratının bir neticesidir. Ancak her insanda farklı şekilde tezahürleri olabiliyor. Bunu bir kalıba bağlamak mümkün olmadığı gibi, doğru da değildir. Muhatabın durumu, mevkii ve ilgi alanından başlamak üzere dikkat edilecek birçok husus vardır. Bütün bunlar dikkate alındıktan sonra ancak başarılı bir diyalog kurulabilir.

Diyalogta temel bazı kaideler vardır, bunun dışında kalan kısmı tamamen şahsa özeldir. Tıpkı bir doktorun hastaya yaklaşması ve tedavi etmesi gibi. Her doktorun dikkat etmesi gereken temel kaideler dışında, her hastaya hususi muamele ve tedavi sunulur.

Temel kaideler; hastayı güleryüzle kabul etmek, incitmemek, hakaret etmemek, nezih bir ortamda karşılamak vs... Ancak tam bir tedavi için bunlar yeterli değildir. Yanlış bir teşhis ve tedavi ile hastanın hayatı sonlandırılabilir. Tıp dilinde dolaşan; "Hastalık yoktur, hasta vardır." ifadesi çok mesaj içermektedir. Bu mesaj bize, diyaloğun temel kaidelerinin dışında ferasetimizi kullanarak muhatabın durumunu dikkate alarak yaklaşım tarzı geliştirmemizi tavsiye etmektedir. Buna, kişiye mahsus diyalog üretme de diyebiliriz.

Diyalogta tecrübe çok mühimdir; teorik bilgiler tek başına yeterli olmamaktadır. Bütün sebeplere müracaat ettikten sonra, duayı da ihmal etmemek gerekir. Zira şifa veren O olduğu gibi, hidayet veren de O’dur.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Okunma sayısı : 3.363
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yükleniyor...