Bediüzzaman Said Nursi kaç defa, nerelerde ve kimler tarafından zehirlenmiştir?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Muazzez Üstadımız, "Yeni Said" döneminde Emirdağ Lahikası ikinci kısmında, on dokuz defa zehirlendiğini, beş ağabeyin müşahedesiyle bir mektupta ifade edilmektedir.

1956 yılına kadar bu zehirlenme hâdiseleri devam etmiştir. Yazılı halde bize intikal eden on sekiz veya on dokuz defadır. Fakat muazzez Üstadımız şifahen yirmi bir defa zehirlendiğini ağabeylere ifade etmiştir.

Bu zehirleme hâdiselerinin tamamının yerini ve tarihini tespit etmek mümkün olamamıştır. Ancak bazılarının yeri ve tarihi tespit edilmiştir.

- Üstad'ın ilk zehirlenmesi ise; 1923 yılında Ankara'da olmuştur.

- 1941, 1942 ve 1943 yıllarında üçü de Ramazan aylarına denk gelecek şekilde, dehşetli bir planla Kastamonu’da vuku bulmuştur.

- 17.09.1943'te Denizli'de hapishanede ilaç verilerek zehirlemişler; hatta ateşi kırk bir dereceye kadar çıkmıştır.

- Ayrıca 15. defa zehirlenmesi 1950 yılında vuku bulmuştur.

- 1952, 1953 ve 1954'te tekraren zehirleme hâdiseleri devam etmiştir.

- 1952'de İstanbul’da Gençlik Rehberi mahkemesi dolayısıyla kaldığı Akşehir Palas Oteli'nde yemeğine zehir konularak tekrar zehirlenmiştir.

- 1953’teki zehirleme hâdisesi 2 Eylül'de Kadir Gecesi'nde olmuştur. Bununla alakalı Emirdağ Lahikası-II'de malumat mevcuttur.

- Afyon hapsinde tecridi mutlaktayken üç defa zehirlenmiştir. Hatta Tarihçe-i Hayat'ta 1948 yılında Afyon hapishanesinde zehirledikleri zaman hasta halindeki çekilmiş fotoğrafı mevcuttur.

Demek ki Muazzez Üstadımız 1923'ten itibaren 1956’ya kadar, toplam yirmi bir defa zehirlenmiştir. Bunlar ekseriyetle hapishanelerde ilaçlarla ve yemeklere katılarak vuku bulmuştur.

Zehirleyenler ise, Muazzez Üstadımız'ın ekser tabiriyle; "kökü Avrupa'da ve uzantıları bize kadar gelen, gizli zındıka ve komite"dir.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

kamuran74
Allah c.c. sizden ebeden razı olsun
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yükleniyor...