Risalelerde, doğum ve ölüm oranları ifade ediliyor. Sonraki rakamlar daha büyük olmuş. Bu sayılar tam olarak doğru mu?
Değerli Kardeşimiz;
Bu gibi tefekküri konularda sayı ve rakamlar, tahmini ve kesret ifade etmek için değerlendirilir.
Risale-i Nurlar imanî ve tefekküri bir tefsir olmasından, bir nüfus bilimci gibi günde kaç kişi doğar kaç kişi ölür, bunun hesabını yapmaz. Tefekkürün içinde o gibi rakamlar çokluk ve kesret için tahmini olarak söylenir.
Bu metot Kur'an'da da vardır. Mesela "yedi sema" ifadesi geçer. Müfessirler yedi, yetmiş, yedi bin gibi rakamları kesret ve çokluk ifadesi olarak anlamışlardır.
Günümüzde nüfus çoğaldığı için, günlük vefiyatların ve doğumların sayısı da paralel olarak artacaktır. Daha önce üç yüz bin ise, şimdilerde üç yüz elli bin veya dört yüz bin olması icap eder. Bu denge ise Allah’ın insanların nüfusu üstündeki muazzam tedbir ve idaresinin bir alameti ve işaretidir.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü