İkinci Makale, Altıncı Mesele

İçerikler


  1. "Kelam denilen maani-i mütefavitenin fotoğrafıyla alınmış muhtasar bir haritanın istiab ettiği gibi mefahim-i mütefavitenin suret-i teşekkülü" ne demektir?

  2. "Ve tasallub etmeyeni fehvanın eline verir. Ve tahassul etmeyeni işaret ve keyfiyet-i kelâma yükler..." ifadesini devamıyla izah eder misiniz?

  3. "Hem de ‘dâllün bil-ibare’nin maksudu ve ‘dâllün bi’l-işaret’in medlûlü ve ‘dâllün bi’l-fehvâ’nın mefhum-u kıyasîsi ve ‘dâll-bi’l-iktizâ’nın mânâ-yı zarurîsi ve daha başka mefahim, umumen bu silsilenin birer tabakasından in’ikad eder ." İzahı?

  4. "Senin mahbubun, vaktâ gözünüzün penceresinden şua ve berk-i hüsnünü vicdanınıza ilka ederse, o aşk denilen nâr-ı mûkade birden yandırmaya başladığından, hissiyat iltihaba başlamakla, âmâl ve müyûlât dahi heyecana gelip..." İzah eder misiniz?

  5. "Göz ucuyla yanaklara bir gül diktim, diktiği gülü koparmak gözümün hakkıdır." İzah eder misiniz?

  6. "Nasıl bir hükûmetin intizamında, her memura istidadı nispetinde, vazife derecesinde, hizmet miktarınca ücret vermek lâzımdır..." Devamıyla izah eder misiniz?

  7. "Buna işaret eden ve kıymetine menar olan sarih hüküm ve lâzım-ı karîbinin adem-i salâhiyetidir ki, onun hatırası için irsal-i lâfız ve sevk-i hitap edilsin ve kelâm dahi postacılık etsin." cümlesinin izahını yapar mısınız?

  8. "Bazı maâni-i muallak vardır ki, bir şekl-i muayyenesi ve bir vatan-ı hususiyesi yoktur. Müfettiş gibi her bir daireye girer. Bazı kendine hususî bir lâfız takıyor. Bu muallâkatın bir kısmı ise harfiye ve hevâiye gibidir..." İzah eder misiniz?

Yükleniyor...