"Gizli, kusursuz kemâl ise, takdir edici, istihsan edici, 'Maşaallah' deyip müşahade edicilerin başlarında teşhir ister..." cümlesini açar mısınız?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Gizli, kusursuz kemal ise, takdir edici, istihsan edici, 'Maşaallah' deyip müşahede edicilerin başlarında teşhir ister. Mahfî, nazirsiz cemal ise, görünmek ve görmek ister. Yani, kendi cemâlini iki vecihle görmek; biri muhtelif aynalarda bizzat müşahede etmek, diğeri müştak seyirci ve mütehayyir istihsan edicilerin müşahedesiyle müşahede etmek ister. Hem görmek, hem görünmek, hem daimî müşahede, hem ebedî işhad ister."(1)

Allah’ın zatı, şuunatı, sıfatları ve esmâsı sonsuz kemaldedir. Bu sonsuz kemal ise sonsuz bir şekilde görünüp takdir edilmek ister. Bu takdir, tahsin ve hamd manalarını melekler alemi daima ifa etmiş olsalar da bu noktada insanın o üstün istidadının ayrı bir yeri vardır. Bütün melekler bir araya gelseler, bu üstün görevi bir peygamberin yaptığı kadar yerine getiremezler.

Hâl böyle olunca, Allah insan nevine, özellikle de kâmil insanlara, ebedî bir hayat bahşediyor ki, daima O’nun kemal ve cemalini takdir ve tahsin etsinler.

Bu da ancak âhiretin vücudu ve kurulması ile mümkündür.

(1) bk. Sözler, Onuncu Söz, Dördüncü Suret.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 6.616
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...