"Kanun-u Rahmet" ne demektir?
Değerli Kardeşimiz;
"Rahmet" esirgemek, şefkat etmek ve acımak manasına geliyor. Ve bu kâinatta en büyük daireden ta en küçük daireye kadar geçerli olan ilahi bir kanundur. Yani Allah küçük bir karıncaya da şefkat ediyor, büyük bir file de şefkat ediyor. Allah’ın sonsuz şefkati kâinatın her yerinde her köşesinde tecelli ile işlemektedir.
Sayısız canlıyı beslemesi, büyütmesi, yedirmesi, içirmesi, koruması hep birer şefkat ve rahmet kanun gereğidir. Bütün insanlar, melekler, cinler, hayvanat ve bitkiler onun yüksek ve sonsuz rahmet kanunu altında yaşamaktalar. O bir an rahmetini çekse veya esirgese kâinattaki bütün canlılar helak olur.
Yeni doğmuş bir bebek, kuzu, sıpa, tay, enik vesaire yavruların annelerin memelerinden akan en temiz en besleyici en tatlı süt ile beslenmesi ilahi rahmetin bir kanunu ve tecellisi değil de nedir acaba?
"Kâinatı şenlendiren ve karanlıklı mevcudatı ışıklandıran rahmettir."
Canlı-cansız bütün varlıklarda rahmetin ilk tezahürü, onların yoklukta kalmayıp varlık nimetine kavuşmalarıdır. Üstad'ın ifadesiyle “ademde kalmayıp vücuda gelmek”tir. İşte kâinat var olmakla bu rahmete mazhar olmuş, hayatla yeni bir rahmete kavuşmuş ve ayrı bir karanlıktan kurtulmuştur.
Meleklerden, hayvanlara ve insanlara kadar bütün canlılar hayat ile şenlendikleri gibi, bulundukları mekânlar da yine hayat ile bir bakıma şenlenmiş olurlar.
"Ve bu fânî insanı ebede namzet eden ve ezelî ve ebedî bir Zata muhatap ve dost yapan, bilbedahe, rahmettir."
İnsan gibi aciz ve zelil bir mahlûku, azameti sonsuz olan Allah ile muhatap yapan şey, Allah’ın sonsuz şefkati ve merhametidir. Bütün kâinatın insana köle gibi hizmet ettirilmesinin arka planında, yine Allah’ın sonsuz şefkat ve merhameti vardır.
Böyle olunca Allah’ın her bir isminin ve kâinattaki tecellisinin arkasında rahmet ve şefkatin bir tecellisi söz konusudur. Mesela, Allah’ın kudret sıfatı kâinatı, şefkatinin tezahürü sayesinde inşa etmektedir. İlim sıfatı kâinatın plan ve projesini tasarlarken, yine şefkatin saikası ile yapmaktadır. Rezzak ismi mahlûkata rızkı, şefkatin sevki ile göndermektedir. Bu manayı bütün isim ve sıfatlara tatbik edebiliriz.
Demek kâinattaki bütün iş ve icraatların temelinde şefkat hükmetmektedir. Böyle olunca kâinatı şenlendiren, ışıklandıran, terbiye eden, İlâhî isimleri tecelliye sevk eden şefkat ve merhamettir.
İnsanın ebedi yaşama arzusuna cevap verip, onun için cennet gibi ebedi bir yurdu inşa eden, yine Allah’ın sonsuz şefkati ve merhametidir.
İnsanın mükemmel bir şekilde beslenip büyütülmesinde yine Allah’ın sonsuz şefkat ve merhameti vardır.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü