"Kur'an'a ait mesaille iştigal, bir nevi manevî mütefekkirane Kur'an okumak hükmündedir... Kıraat-ı Kur'an manaları Risalelerin istinsah ve mütalaalarında vardır itikadındayız." İzah eder misiniz?

Soru Detayı

- Mübalağa yok mu?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Risale-i Nur, Kur’an’ın manalarını ders veren şeffaf bir ayna gibidir. Kim bu aynaya dikkatle baksa, arkasında Kur’an’ı zahir bir şekilde görebilir.

Şayet Risale-i Nur Kur’an üzerinde kesif bir perde olmuş olsa idi, o zaman bu sözlere ifrat denilebilirdi. Ama Risale-i Nurlar, Kur’an’a harfi harfine ayna olup, onu milletin kafasına ve kalbine çivileyen bir tefsirdir.

Dolayısı ile Risale-i Nur'un yazılması, mütalaa edilmesi, çoğaltılması gibi vazifeler doğrudan Kur’an’a hizmet etmek demektir. Öyle ki Risale-i Nur'u okuyan birisi, hem Kur’an’ı talim etmiş oluyor hem onun emir ve yasaklarına riayet ediyor hem onun manevî azamet ve makamını derk ediyor; hem Kur’an hakkında îras edilen şüpheleri bertaraf ediyor hem onu yüzünden kıraat ediyor hem onun için gerekirse canını, malını feda edebiliyor.

Bu zamanda insanların büyük bir kısmı, değil Kur’an’ı anlamak, yüzünden okumaktan bile aciz. Halbuki Risale-i Nurlar bu insanların seviyesine inerek, Kur’an hakkında büyük bir tahşidat yapıyor; Kur’an’ın ulvî hakikatlerini, derin meselelerini temsiller ile ders veriyor. Böyle bir hizmet “Hem ibadet, hem ilim, hem marifet, hem tefekkür...” değil de nedir acaba?

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 3.185
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

Ziyaretçi (doğrulanmadı)
''bir nevi manevî mütefekkirane Kur'an okumak hükmündedir. '' Bu cümleyi ilk duyduğumda hayret ettim..Risale-i Nur,Kuran okumak mıdır diye? Bu ifadeye ilişen çok olacağına eminim..Çünkü benim kafamda dahi oturmadı.. Risale okumayı,Kuran okumaya eşit görmek değil mi bu? (Amacım size itiraz etmek değil,bunun bir hikmeti vardır mutlaka ama ben bilmiyorum..Sizin de açıklamanızı istiyorum..)
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (Muaz)
Cevapta da ifade ettiğimiz gibi Risale-i Nur şeffaf bir aynadır onu sevmek Kur'an'ı sevmeye bir vesiledir. Yoksa haşa Risale-i Nurlar ne Kur'an'ın ne de hadislerin üzerinde bir mevkie sahip değildir. Yukarı da verdiğimiz cevabı yeterli görüyoruz.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Ziyaretçi (doğrulanmadı)
Hımm.Üstad Risale-i Nur okumak MÜTEFEKKİRANE Kuran okumak demiyor.Yoksa buna itirazlar yükselir.Ben dahi itiraz ettim.. Ama Üstad farklı söylüyor: Kurana AİT mesaille iştigal, bir nevi manevi mütefekkirane Kuran okumak hükmündedir, diyor.Burada Kurana ait meselelerle uğraşmak; Kuranı lafzî okumakla aynıdır, eşit sevaplıdır demiyor, diyemez.Elbetteki Kurana ait manalarla meşgul olmak , MANEVÎ Kuran okumaktır, demekte bir sorun yok.Kurana ait manaları en güzel şekilde Risale-i Nur anlattığına göre , dolayısıyla Risaleleri okumak da bu kapsama dahildir. Ama ben bunu Nurculardan ilk duyduğumda şöyle duymuştum:"Risale okumak, manevi Kuran okumaktır."diye duymuştum.Ve nefsim kabul edemedi, bana bu cümle ağır geldi ve bu şekilde söylemek de , insanları Risalelerden uzaklaştırır..Ama dediğim gibi cümle direkt Kurana AİT mesaille iştigal diyor.Üstad farklı diyor.O abinin dediği de doğru aslında ama her doğru her yerde söylenmez, ters teper.. Anlattıklarım doğru mu? Katılıyor musunuz?
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (Muaz)
Katılıyoruz.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yükleniyor...