Said Nursi hangi hapislerde yatmıştır? Kaldığı gün ve aylar belli mi, bu hapislerde kalmasının sebepleri nelerdir?
Değerli Kardeşimiz;
Yirmi sekiz sene tarassut altında, karakol karşısında bulunmakla birlikte, 1935 senesinde Eskişehir'de bir yıl hapisten sonra, daha önce kaldığı Isparta'ya gönderilmeyip Kastamonu'da karakol karşısında bir evde 1943 senesine kadar tutulmuştur.
1943'te bazı ihbarlar sonucu birçok talebesiyle Denizli ağır ceza mahkemesinde yargılanarak bir yıla yakın tutuklu olarak bulunmuş, neticede talebeleriyle beraber beraat etmiş, eserleri de kendisine iade edilmiştir.
Denizli beraatından sonra Afyon'a bağlı Emirdağ kasabasında mecburi ikamete tabi tutulmuştur.
1948’de Afyon ağır ceza mahkemesine tutuklu olarak getirilmiş. Anadolu'nun çeşitli yerlerinden getirilen talebeleriyle birlikte kendisi yirmi aya, bir talebesi on sekiz aya, diğer talebeleri de altışar aya mahkûm edilmişlerdir.
Yapılan itirazla temyiz mahkemesi kararı bozmuş, "Bunlar aynı kitap ve suçlardan Denizli ağır ceza mahkemesinde beraat ettikleri halde mahkûmiyetleri hukuksuzdur, yeniden dava görülmelidir" diyerek karar vermiş.
Afyon ağır ceza mahkemesi, bütün kitapları tek tek Diyanet İşleri Başkanlığına incelettirerek 1956 yılında beraatine ve kitapların iadesine karar vermiştir.
1950'den vefatına kadar bazı mahkemelerde dava açılmışsa da tutuksuz olarak yargılanmış ve beraat etmiştir.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar