Beşinci İşaret
İçerikler
-
" 'Fesübhânallah, dedim. İnsanda bu derece sukut olabilir mi? Ne kadar hakikatsiz bir insandı!' diye o biçareyi gıybet ettim, günaha girdim." Burda Üstad girdiği günaha neden şahit tutuyor, nasıl anlamalıyız?
-
On Üçünçü Lem'anın Beşinci İşaret'ini genel hatlarıyla açıklar mısınız?
-
Üstad'ın, "Kebairi işlerken iman kalpten çıkar." gibi bir ifadesi var mıdır?
-
"Ehl-i imanın desâis-i şeytaniyeye kapılmaları imansızlıktan ve imanın zayıflığından olmadığını,.." Günah işlemek imanın zayıflığından mıdır, takva sahibi biri kebairi nasıl işleyebilir?
-
"Hem ehl-i imanın desâis-i şeytaniyeye kapılmaları imansızlıktan ve imanın zayıflığından olmadığını,.." Bir günahı işlemek imanın eksik olduğunu mu gösterir? Göstermezse, günahlara karşı dik duran biriyle günah işleyen biri arasındaki fark nedir?
-
"Kur'an-ı Hakim'de peygamberlere en mühim ihsanın mağfiret olduğunu gösteriyor ve onları istiğfar etmeye davet ediyor." cümlesini, peygamberlerin günahsız oldukları halde istiğfar etmeleri, Gafur isminin peygamberlerde de tecellisini açıklar mısınız?
-
"Kuvve-i gadabiye ve şeheviyenin bazen hükmünü, akıl ve kalp rağmına icra edip söz dinlememesi" nasıl olur?
-
"Kuvve-i şeheviye ve gadabiye ise, şeytanın desiselerine hem kabile, hem nâkile iki cihaz hükmündedir." Bu duygular neden cihaz hükmündedir, insanda başka duygular da var mı?
-
"Kuvve-i şeheviye ve gadabiye ise, şeytanın desiselerine hem kabile, hem nâkile iki cihaz hükmündedir." kabile ve nakile ile izah eder misiniz?
-
"Şeytan, cüz’î bir emr-i ademî ile insanı mühim tehlikelere atar." cümlesini izah eder misiniz?
-
"Ve Kur’ân-ı Hakîmde peygamberlere en mühim ihsanı mağfiret olduğunu gösteriyor ve onları istiğfar etmeye davet ediyor." En büyük ihsan neden istiğfardır?
-
Cahilliğinden ve bilemediğinden kebairden birini işleyen, artık Nur talebesi olamaz mı? Talebelik yolu kapanmış mıdır? Hâlâ açık bir yol varsa deliliyle birlikte yazabilir misiniz?
-
İnsanın nefsi ve şeytan olmasaydı günah işler miydi?
-
Nefsin, insanın manevi terakkisindeki konumu nedir? İnsanın terakkisi, nefs-i emmarenin şek ve şüphelerine cevaplar bulmasıyla mı gerçekleşir?