Altıncı Nota
İçerikler
-
"İnsan, bazı frenkler ve frenkmeşrepler gibi ihtirâsât-ı hayvâniyede terakki ettikçe, daha şiddetli bir hayvâniyet mertebesini alır." cümlesini açıklar mısınız?
-
Kâfirlerin çokluğuyla ilgili "Bil ki, kıymet ve ehemmiyet, kemiyette ve adet çokluğunda değil." ile "Ve nısf-ı arz ve hums-u beşer, onun hediye-i hidayetini kabul edip hırz-ı can etti." ifadelerini birlikte nasıl değerlendirebiliriz?
-
"Aklımız yüz derece fazla olsa idi yine sadece bu davaya sarf etmek lazım ve elzemdir." cümlesi ile "Kafirler dünyanın imareti için halk olunmuş." cümlesini nasıl anlamalıyız?
-
"Mü'min ibâdına ettiği nimetlerin derecelerini bildirmek için, onları bir vâhid-i kıyasî yapıp, âkıbetinde, müstehak oldukları cehenneme teslim eder." cümlesini izah eder misiniz?
-
"Muzır kâfirler ve kâfirlerin yolunda giden sefihler, Cenab-ı Hakk'ın hayvanatından bir nevi habislerdir ki, Fâtır-ı Hakîm onları dünyanın imareti için halketmiştir." İzah eder misiniz?
-
Üstad "Fatır-ı Hakim onları dünyanın imaratı için halketmiştir." diyor. Yani burda algı "İnsan, iradesiz olarak cehenneme atılmak için halkolunmuş." gibi bariz yazıyor. Peki Üstad neden bu şekilde yazmıştır?
-
"Ehl-i küfrün bir hakikati nefyetmesi ise, bir meseleyi halletmek veyahut dar bir delikten geçmek veyahut bir hendekten atlamak misalindedir ki, bin de, bir de, birdir." ifadelerini izah eder misiniz?
-
"Mutlak yokluk, ancak pek büyük güçlüklerle ispat edilebilir." Bu ifadeye göre, "mutlak yokluk" zor da olsa ispat edilebilir mi?