İkinci Mebhas
İçerikler
-
"Bir insanın, vazifesi itibarıyla bir şahsiyeti bulunur ki, hakikî şahsiyetiyle çok noktalarda muhalif düşer. Eğer o vazife sahibi o vazifeye hakikî lâyıksa ve tam müstaid ise, o iki şahsiyeti birbirine yakın olur." Hem ihtilaf hem yakınlık nasıl olur?
-
"Büyük bir memurun, memuriyet makamında bulunduğu vakit bir şahsiyeti var ki, vakar iktiza ediyor, makamın izzetini muhafaza edecek etvar istiyor." ciddi ve mesafeli durulması halinde sevilmeyeceği ve sözünün dinlenmeyeceğini düşünüyorum, ne dersiniz?
-
"İşte, bu biçare kardeşinizde üç şahsiyet var. Birbirinden çok uzak, hem de pek çok uzaktırlar." Bu şahsiyetler Üstad'a mı has, yoksa herkeste var mıdır?
-
"Me’hazın kudsiyeti, çok burhanlar kuvvetinde tesirat gösteriyor, onunla ahkâmı umuma kabul ettiriyor." cümlesini izah eder misiniz?
-
"Hakiki şahsiyetim, yani eski Said'in bozması bir şahsiyetim var ki, o da eski saidden irsiyet kalma bazı damarlardır. Bazen riyaya, hubbu caha bir arzu bulunuyor, hem asil bir hanedandan olmadığımdan,.." devamıyla açar mısınız?