Kadınlar yuvalarından çıkıp beşeri yoldan çıkarmış; yuvalarına dönmeli
İçerikler
-
"Bir meclis-i ihvanda güzel karı girdikçe, riyâ ile rekabet, haset ile hodgâmlık depretir damarları." cümlesinde Üstad çok sert ifade kullanıyor, açıkça bayanların erkeklerle aynı ortama girmemesi gerektiğini söylüyor, neden?
-
"Bir meclis-i ihvanda güzel karı girdikçe, riyâ ile rekabet, haset ile hodgâmlık depretir damarları..." Burada Üstad, kadınların sosyal yaşamda erkeklerle çalışmalarını, okumalarını ret mi ediyor?
-
"İnsanlar üzerine bir zaman gelecek ki; kaygıları kursakları, şerefleri malları, kıbleleri kadınları olacak. Dinleri de altın ve gümüşleri olacaktır." Bu hadisi Risale-i Nur penceresinden yorumlar mısınız?
-
"Kadınlar yuvalarından çıkıp beşeri yoldan çıkarmış; yuvalarına dönmeli,.." Bu ifadeleri nasıl anlamalıyız? Kadın hastalıkları doktoru, kuaförlük gibi bayanların yapması gereken meslekler de var...
-
"Kadınlar yuvalarından çıkıp beşeri yoldan çıkarmış; yuvalarına dönmeli." cümlesini nasıl anlamalıyız?
-
"Memnu heykel, suretler, ya zulm-ü mütehaccir, ya mütecessid riyâ, ya müncemid hevestir. Ya tılsımdır; celb eder o habis ervahları..." Bu ifadede, suretlerin tılsım olup, habis ervahı çekmesinden kasıt nedir?
-
"Nasıl meyyite bir karıya nefsanî nazarla bakmak nefsin dehşetle alçaklığını gösterir." Bu ifadeleri nasıl anlamalıyız? Buradan televizyon seyretmenin ulvi hissiyatları öldürdüğünü anlayabilir miyiz? Bunlar kimlerdir, bakmak kebair sayılır mı?
-
"Sefih erkekler hevesâtına uyarak kadınlaştığında; nâşize kadınlar da hayasızlıkla erkekleşir." cümlesini izah eder misiniz? Buradaki "sefih erkekler" ile "nâşize kadınlar" kimdir ve hak ettiği ceza nedir?
-
Risalelerde bayanların çalışması ile ilgili bahsedilen konular nelerdir? Ayrıca bazı cemaatlerde çalışma hayatındaki bayanlara ayrı gruplar yapılıp Risale dersleri verilmektedir. Bu yöntem uygun mudur, Risalelerden nasıl bir hüküm çıkartılabilir?
-
Üstad, kadınlar yuvalarından çıkmış, tekrar oraya dönmeli, diyor. Fakat Hz. Hatice annemizin ticaret yapması ve Hz. Aişe annemizin erkek sahabilerle savaşlara katılmasını nasıl anlamalıyız?