İkinci Maksat, İkinci Esas, Üçüncü Medar
İçerikler
-
"Akıl ve hikmet ve istikra ve tecrübenin şehadetleriyle sabit olan hilkat-i mevcudattaki adem-i abesiyet ve adem-i israf, saadet-i ebediyeye işaret eder." İzah eder misiniz; "hikmet" konusu ikinci medarda da geçiyordu, ne farkı var?
-
"Fıtratta israf ve hilkatte abesiyet olmadığına delil, Sâni'-i Zülcelal'in her şeyin hilkatinde en kısa yolu ve en yakın ciheti ve en hafif sureti ve en güzel keyfiyeti ihtiyar ve intihab etmesidir ve bazen bir şeyi, yüz vazife ile tavzif..." İzah?
-
"Sâni-i Zülcelâlin, her şeyin hilkatinde en kısa yolu ve en yakın ciheti ve en hafif sureti ve en güzel keyfiyeti ihtiyar ve intihap etmesidir ve bazen bir şeyi yüz vazifeyle tavzif etmesidir ve bir ince şeye bin meyve ve..." Misalle izah eder misiniz?
-
"Dönmemek üzere adem, her şeyi abes eder, her şey israf olur." Dönmemek üzere ademi açıklar mısınız?
-
Umum fıtratta, ezcümle insanda, fenn-i menâfiü’l-aza şehadetiyle sabit olan adem-i israf gösteriyor ki, insanda olan hadsiz istidadat-ı maneviye ve nihayetsiz âmâl ve efkâr ve müyulat dahi israf edilmeyecektir." Buradaki tabirleri açar mısınız?
-
"İnsanda olan hadsiz istidadat-ı maneviye ve nihayetsiz âmâl ve efkâr ve müyulat dahi israf edilmeyecektir." cümlesini izah eder misiniz; "hadsiz, nihayetsiz" gibi mefhumları nasıl anlayabiliriz?